Sokkoló felvételek: erdőtüzek pusztítanak Törökországban és Libanonban

2021.07.29. 11:43 Módosítva: 2021.07.29. 13:10

Heves erdőtüzek pusztítanak a Földközi-tenger keleti medencéje mentén, Törökország déli és Libanon északi részén − számolt be az MTI. Törökországban a forró időjárás és az erős szél miatt tűz pusztít az Antalya üdülővárostól 75 kilométerre keletre fekvő Manavgat városnál és a közeli falvaknál.

A legfrissebb hírek szerint három ember meghalt, tíz pedig csapdába esett egy erdőtűzben csütörtökön. Az ország déli területén már második napja tombolnak a lángok. A mezőgazdasági miniszter, Bekir Pakdemirli elmondta, hogy a Manavgattól 16 kilométerre északkeletre fekvő Kepezbeleni körzetben 

az emberek kimenekítése közben egy 82 éves férfit holtan találtak.

Tíz ember a tűzben rekedt a közeli Oymapinar gátnál. A hatóságok már 18 falut és körzetet evakuáltak Antalyában, míg a szomszédos Adana és Mersin tartományokban további 16 falut. A televíziós felvételeken égő lakóházak és a mezőkön át menekülő emberek láthatók, miközben a tűzoltók helikopterek támogatásával küzdenek a lángokkal.

A Libanon északi részén fekvő Kubajat régióban ugyancsak hatalmas tűz tombol, és lakott területeket fenyeget. A lángok oltása közben meghalt egy 15 éves fiú. Nyolc embert kórházba szállítottak.

Az óriási tűz sok erdős területet elpusztított, a lángok a lakóházakat fenyegetik. A szántóföldek és gyümölcsösök is veszélyben vannak.

Abbász Mortada mezőgazdasági miniszter elmondta: nincs elegendő erőforrásuk a tűzfészkek eloltására, és reméli, hogy a baráti országok a következő órákban segítségükre sietnek.

Egyik olvasónk fényképeket és videót is küldött lapunknak a hatalmas tűzről. Levelében azt írja, hogy a tűz szándékos gyújtogatás eredménye, amivel öt embert gyanúsítanak. Közülük hármat a helyi hatóságok elfogtak. A tűz miatt egy helyi kórházat is ki kellett üríteni. A tüzet helikopterekkel és repülőkkel oltják.

Olvasói videó a törökországi erdőtűzről

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport