Tüzek pusztítanak Olaszországban és Törökországban

2021.07.31. 14:44

Több mint 800 kisebb-nagyobb tűzesethez riasztották a tűzoltókat az elmúlt 24 órában Olaszországban – számolt be az MTI a helyi hatóságok szombati beszámolóira hivatkozva. Az olasz hatóságok ismertetése szerint Szicíliában 250 alkalommal, Puglia, Calabria és Campania tartományokban összesen 200-szor kellett vonulniuk a tűzoltóknak.

Szicília keleti részén rövid időre le kellett zárni a cataniai repülőteret a tüzek okozta sűrű füst miatt. A hatóságok 150 embert evakuáltak Catania környékén, akiknek a lakóhelyét veszélyeztették a lángok az Ansa olasz hírügynökség jelentése szerint. Az oltást, amelyet több helyen helikopterről végeznek, az erős szél hátráltatja.

Közben Törökországban a tűzoltók immár negyedik napja küzdenek az erdő- és bozóttüzekkel. Bekir Pakdemirli erdőügyi miniszter szombaton Twitter-üzenetben azt írta, hogy 98 helyen égett a növényzet, 88 tűzfészket sikerült megszüntetni, tíz helyen még küzdenek a tűzoltók a lángokkal.

A még el nem oltott tüzek közül három a tengerparti nyaralóhelyei miatt közkedvelt Antalya tartományban van. Törökország földközi-tengeri partvidékén elővigyázatosságból több szállodát kiürítettek, volt, ahonnan csónakokkal menekítették ki a turistákat. A tüzek eddig négy halálos áldozatot követeltek.

A tűzesetek fő oka a rendkívüli meleg és a hosszan tartó szárazság,

de a hatóságok Olaszországban és Törökországban is azt gyanítják, hogy több helyen szándékos gyújtogatás történhetett.

Délután az MTI tudósítása szerint együttérzését fejezte ki a magyar kormány a tűzvész áldozatai családjának és Törökország Kormányának.

Nem csak délen, de északon is a lángokkal küzdenek: Finnországban, ahol az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb erdőtüze pusztít, immár az ötödik napja lángolnak az erdők.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.