A tálibok találkoztak a brit miniszterelnök különmegbízottjával

2021.09.03. 12:22

Az Afganisztánban hatalomra került tálibok tárgyaltak Dohában a brit miniszterelnök afganisztáni különmegbízottjával, Simon Gasszal – közölte pénteken a tálibok szóvivője.

Az MTI tájékoztatása szerint Mohammad Szohail Sahin a Twitter-oldalán arról számolt be, a radikális tálib mozgalom politikai szárnyának küldöttsége előző napon tárgyalt Gasszal a katari fővárosban a humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos kérdésekről, politikai és biztonsági problémákról, valamint London és a tálibok kapcsolatáról. Sahih szerint a brit fél megerősítette, hogy növelik a Kabulba irányuló humanitárius segélyeket, és készek együttműködni az új afgán hatóságokkal.

A tálib küldöttséget a mozgalom politikai szárnyat Katarból irányító Ser Mohammad Abbasz Sztanikzaj vezette.

Dominic Raab brit külügyminiszter csütörtökön Dohában tárgyalt az afganisztáni helyzetről Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírrel és Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni miniszterelnök-helyettessel és külügyminiszterrel.

Katar az egyetlen arab ország, amelynek közvetlen kapcsolatai vannak a radikális iszlamista tálibokkal, akik Dohában évek óta működtetik politikai irodájukat, és a katari fővárosban írták alá az Egyesült Államok és a tálibok közötti megállapodást, valamint itt kezdődtek meg az azóta zátonyra futott afgánközi egyeztetések is.