Megfenyegették a tálibok a lázadókat, nem lesz kegyelem

2021.09.06. 14:12

A tálibok szóvivője arra figyelmeztetett hétfőn, hogy keményen meg fognak torolni mindenféle esetleges lázadást az ország új vezetése ellen – írja az MTI. Zabihullah Mudzsáhid a sajtótájékoztatóján azt mondta:

Az [afganisztáni] iszlám emirátus nagyon érzékeny a lázadásokat illetően. Bárki is próbálna ellenállást szítani, azt keményen megtorolják.

„Ha bárki fegyvert ragad, és újabb ellenállást szervez, akkor azt mindenképpen az ellenségünknek tekintjük. A háborúnak vége, az ország kilábalt a válságból. Eljött a béke és az újjáépítés ideje. Az emberek támogatására van szükségünk" – hangoztatta a szóvivő. Hozzátette azt is, hogy az utóbbi húsz évben kialakított afgán fegyveres erők tagjait arra kérik: csatlakozzanak a tálibok vezetése alatt álló új biztonsági erőkhöz.

Zabihullah Mudzsáhid  azt is elmondta, hogy a  leendő kormány összetételét a  következő napokban fedik majd fel.  Az ezzel kapcsolatos utolsó döntések is megszülettek már, még technikai problémákon dolgozunk – mondta, hozzátéve, hogy amint azok megoldódnak, bemutatják a tálib kormány tagjait.

A tálibok nem sokkal korábban bejelentették, hogy elfoglalták az eddig ellenállást tanúsító Pandzssír tartományt. Ha ez igaz, akkor Afganisztán teljes területét irányításuk alá vonták. A feltételes módot az indokolja, hogy a kijelentést a velük szemben harcoló Nemzeti Ellenállási Front (NRF) mindezt tagadta.

A pandzssíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) nem sokkal a radikálisok bejelentése után egy Twitter-üzenetben jelezte, hogy folytatni fogják a tálibok elleni küzdelmet. A pandzssíri ellenállást vezető Ahmed Maszúd közölte, hogy fegyveresei továbbra is tartják a Pandzssír-völgy „stratégiai pozícióit”.