Politikai viták kereszttüzében az osztrák arcfelismerő szoftver

2021.09.08. 17:46
Szorgalmasan dolgozik az osztrák arcfelismerő szoftver: a jogvédők veszélyesnek tartják, a belügyminiszter szerint minden rendben.

Már 638 693 bejegyzést gyűjtött be az osztrák arcfelismerő szoftver, amelynek használatát egy 2020-as törvény tette lehetővé a potenciális bűnözők azonosítására – derült ki a liberális NEOS párt parlamenti frakciójának kérdésére adott bécsi kormányzati válaszból.

Az Euractiv cikke szerint az arcfelismerő szoftver kemény kritikák tárgya. Annemarie Schlack, az Amnesty International Austria ügyvezető igazgatója úgy véli, az alkalmazás oly mértékben fenyegeti az emberek jogait, hogy azt nem tudja ellensúlyozni az előnyei.

Karl Nehammer néppárti belügyminiszter visszautasítja a vádakat, hangsúlyozva, hogy minden esetben, amikor az arcfelismerő szoftver egyezést talál a biztonsági kamerák felvételei és a rendőrségi adatbázisok fotói között, ember ellenőrzi. Mindez pedig segíti a rendőrségi nyomozásokat.

Az arcfelismerő szoftver bevezetésekor a belügyi tárca azt mondta, csak súlyos bűncselekményekkel összefüggésben fogják használni, tavaly szeptemberben azonban elismerte, hogy tüntetők utáni nyomozásra is igénybe vették.  • Hírek
  • Bankszámla