Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Rengeteg műtrágyát találtak, terrortámadás-sorozatra készültek

2021.09.10. 06:47

A Boko Haram terrorszervezet két magas rangú tagját fogta el a nigériai hadsereg, és tizennégy tonnányi, robbanószerkezetek gyártásához zsákmányolt műtrágyát is lefoglalt − jelentette be csütörtökön Onyema Nwachukwu, a hadsereg szóvivője.

A katonák a razziát az északi Borno állam azon részén tartották, ahol a terroristák korábban már többször összecsaptak a hadsereggel. A terroristák rejtekhelyein mintegy 281 zsák műtrágyát is találtak, amivel kapcsolatban a szóvivő leszögezte: 

a Boko Haram vélhetően nagyszabású terrortámadás-sorozatot akart indítani a civil lakosság ellen.

Ezt a fajta műtrágyát korábban Nigéria több térségében betiltották, éppen azért, mert a hatóságok szerint a terroristák előszeretettel használják pokolgépek előállításához. Az elmúlt hetekben mintegy hatezer dzsihadista adta meg magát a hatóságoknak, Nwachukwu pedig azt mondta, a tervezett merényletekkel a dzsihadisták vélhetően bosszúra készültek. A rejtekhelyeket a Nyugat-afrikai Iszlám Állam (ISWAP) harcosai is használták − tette hozzá a szóvivő.

A Boko Haram lázadása 2009-ben tört ki Nigéria északi részén, de az erőszak gyakran átcsap a Csád-tó medencéjében található, Nigériával határos Csádba, Nigerbe és Kamerunba is. Az ENSZ becslései szerint a konfliktusban már körülbelül 350 ezren vesztették életüket.