Az igazságügyi minisztérium beperelte Texast az abortusztörvény miatt

2021.09.10. 07:01 Módosítva: 2021.09.10. 07:01

Az amerikai igazságügyi minisztérium csütörtökön pert indított Texas ellen a tagállam abortusztörvénye miatt − jelentette be Merrick Garland amerikai szövetségi igazságügyi miniszter. A politikus szerint a törvényi szabályozás „kézenfekvő és egyértelmű célja megakadályozni a nőket abban, hogy gyakorolhassák alkotmányos jogaikat”. 

Merrick Garland ezzel összefüggésben felidézte a szövetségi legfelsőbb bíróság 1973-ban meghozott, precedensnek számító úgynevezett Roe/Wade döntését, amely az alkotmány 14. kiegészítése alapján, a magánélethez való jogra hivatkozva az abortusz tiltását az első trimeszterben alkotmányellenesnek nyilvánítja.

A keresetet a texasi szövetségi bíróságon nyújtották be, azzal a kérelemmel, hogy az illetékes bíró nyilvánítsa semmisnek a törvényt, ezzel meggátolva annak végrehajtását, és megvédve a Texas által megsértett jogokat.

Az igazságügyi minisztériumnak kötelessége megvédeni az Egyesült Államok alkotmányát, fenntartva a jogállamiságot

− fogalmazott az igazságügyi miniszter.

A szeptember elsejével hatályba lépett jogszabály Texas államban a terhesség hatodik hetétől megtiltja az abortuszt. Még a nemi erőszak vagy a vérfertőzés sem képez kivételt a szabályozás alól, leszámítva azt, ha az anya egészsége veszélybe kerül.