Kézfejszerű képződményt találtak egy cet uszonyában

2021.09.17. 14:32

Bár a földi élet a vízben fejlődött ki,  akadtak olyan lények is, amelyek már a szárazföldön éltek, és csak később alakította úgy a természet, hogy a vízfelszín alá költözzenek.

Ezt bizonyítván osztott meg horrorfilmbe illő fotót a Dán Természettudományi Múzeum herpetológusa,  Mark D. Scherz. Első pillantásra úgy tűnik, mintha egy emberi kézfej köszönne vissza a képről, a csökevény azonban a valóságban egy nemrég felboncolt északi őscet uszonyából került elő. Mint kiderült, az említett ujjakban végződő végtag nem csak ennél a példánynál van jelen, hanem a bálnáknál is – írta meg a IFL Science.

Mark D. Scherz  szerint a meglepő jelenségnek az az oka, hogy az élőlényeknek sokkal egyszerűbb a már meglévő struktúrák környezetükhöz való átalakítása, mint az újak létrehozása. A bálnák például egykoron a szárazföldön éltek, ekkoriban pedig lehetett ötujjú végtagjuk, ami végül uszonnyá fejlődött, amikor áttértek a vízi életmódra. Mindenesetre a Twitter-bejegyzést elnézve legalább annyian hűltek el a fotót láttán, mint ahányan azt írták, ez a felfedezés elképesztő.  • Hírek
  • Hírek