Kitört a vulkán, több ezer embert evakuáltak La Palma szigetén

000 9N69U8
2021.09.20. 07:26

Már ötezren kényszerültek elhagyni otthonukat a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén, miután vasárnap délután kitört a Cumbre Vieja tűzhányó − jelentette az El País című spanyol lap hétfő hajnalban.

A helyi sajtó információi szerint a csendőrség által kimenekített emberek között ötszáz turista is van.

Az embereket a sziget déli részén fekvő El Paso térségéből telepítették ki, ahol vasárnap délután hatalmas robbanással kezdett hamut, füstöt, lávát és szikladarabokat lövellni a Cumbre Vieja vulkán.

A távirati iroda közlése szerint a sziget fölött hatalmas hamufelhő látható, a tűzoltóság pedig megkezdte a kitörés miatt lángra kapott erdős területek oltását. A hatóságok elsősorban nyugalomra szólították fel az embereket, mert a kitörés egyelőre nem túl erőteljes. Ennek ellenére vörös riasztást adtak ki, és megkezdődtek a kitelepítések.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő vasárnap elhalasztotta amerikai útját, és a szigetre utazott. Az ott tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy jelenleg azon dolgoznak, hogy előre lássák, hogyan kell cselekedni a sziget esetében a kialakult helyzet miatt.

A kitörés nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mert az elmúlt napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj pedig több helyen megemelkedett, arra utalva, hogy láva készül a felszínre törni. A helyieket figyelmezették, hogy csomagoljanak össze, készítsék össze irataikat és gyógyszereiket, hogy gyorsan indulni tudjanak, ha elrendelik a kitelepítést.

A 83 ezer lakosú La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés. Akkor a Teneguía vulkán három héten át lövellt lávát a magasba.

A természeti katasztrófáról több videót is megosztottak a közösségi oldalakon, ezek közül néhányat összegyűjtöttünk:

(Borítókép: Tűz és füst vasárnap éjjel a La Palma-i El Paso felett. Fotó: DESIREE MARTIN / AFP)