Máris újratárgyalják az oligarchaellenes törvényt Ukrajnában?

2021.09.24. 13:44

Jogi ellentmondások miatt újra napirendre tűzi a kijevi parlament a csütörtökön elfogadott oligarchaellenes törvényt – közölték ukrán hírportálok. 

Jaroszlav Zseleznjak, a Hang (Holosz) ellenzéki párt képviselője saját Telegram csatornáján ismertette, hogy a parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága úgy döntött, a parlamentnek újra kell szavaznia a törvény egyik cikkéről, ellenkező esetben az előterjesztő, Volodimir Zelenszkij államfő nem írja alá.

Zseleznjak szerint a törvény ötödik cikkének vizsgálatakor durva hibákat találtak, három olyan módosítás került bele, amely ellentmond egymásnak, amire a Holosz számtalanszor figyelmeztetett. A törvény szóban forgó része taglalja, hogyan határozzák meg, hogy ki minősül oligarchának.

Azért kellett így sietni és törvénysértésbe hajszolni tegnap, hogy ma elkezdjék görcsösen kijavítani

– sérelmezte az ellenzéki képviselő.

Az ukrán parlament csütörtökön szavazta meg nagy többséggel az oligarchaellenes törvényt. A Zelenszkij előterjesztette törvény csökkenteni hivatott azokat a nemzetbiztonsági kockázatokat, amelyek a jelentős gazdasági és politikai súllyal bíró személyek túlzott befolyása miatt alakulnak ki. A jogszabály értelmében az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) dönti el, hogy ki minősül oligarchának, és nyilvántartásba veszi őket.

Az oligarchákká nyilvánítottak nem finanszírozhatnak politikai pártokat, nem vehetnek részt privatizációs eljárásokban.

Az oligarchák nyilvántartásba vételekor azt veszik figyelembe, hogy az illető részt vesz-e a politikai életben, befolyással bír-e a médiára, és tulajdonosa-e monopolhelyzetben lévő vállalatnak, a vagyona meghaladja-e a 85 millió dollárt (több mint 25 milliárd forintot). A jogszabály ezenkívül kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy vallják be oligarchákkal lebonyolított ügyleteiket.

Zelenszkij májusban számolt be arról, hogy az RNBO tizenhárom olyan személyt azonosított, akit oligarcháknak minősítenek. Az elnök nem nevezte meg őket, de a kijevi sajtó szerint a listán szerepelhet a 2019-es elnökválasztáson Zelenszkijt támogató Ihor Kolomojszkij is, aki  Ukrajna  egyik leggazdagabb üzletembere, az 1+1 nevű televíziós csatorna tulajdonosa, valamint az ukrán hatóságok által hazaárulással vádolt és oroszbarátnak mondott Viktor Medvedcsuk.

A tervezetet alig egy nappal azután fogadták el, hogy ismeretlenek szerdán rálőttek Szerhij Sefir elnöki főtanácsadó autójára Kijev közelében. Sefir sértetlenül úszta meg a támadást, de a sofőrje súlyosan megsebesült, műtétet hajtottak végre rajta.  Zelenszkij nem zárta ki, hogy a támadást az ő törvényjavaslata váltotta ki.  • Tippek
  • Bankszámla