Fájni kezdett a nyaka, zsibbadtak az ujjai, majd meghalt – 1954 óta nem történt ilyen

2021.09.30. 14:29

Meghalt egy férfi veszettségben az Egyesült Államokban található Illinois államban. Ebben a tagállamban legutóbb 1954-ben fertőzött meg embert a vírus. A férfi egy hónappal a halála előtt ébredt arra, hogy egy denevér van a nyakán. Az állatot később pozitívra tesztelték veszettséggel, ennek ellenére a férfi  visszautasította az efféle esetekre előírt orvosi kezelést. 

Egy hónappal később aztán nyaki fájdalom, fejfájás és az ujjai környékén zsibbadás jelentkezett nála, továbbá nehezen tudott beszélni és a karjait is nehezen tudta mozgatni.

Nem sokkal később pedig meg is halt a betegségben.

Azt már csak a férfi halála után tudták igazolni a hatóságok, hogy veszettségben halt meg az illető. Illinois egészségügyi hivatalának igazgatója az esettel kapcsolatban azt mondta: a veszettség a leghalálosabb az összes fertőzés közül, de ma már vannak olyan kezelési módok, amelyek meg tudják menteni az embereket, ha az állattal való kontakt után megkezdik a kezelést.

Az Egyesült Államokban egyébként minimális mennyiségű, évi 1-3 veszettség-fertőzést regisztrálnak. Ennek ellenére a becslések szerint évente 60 ezer vakcinát adnak be azt követően, hogy valakinél fennáll a gyanúja annak, hogy veszett állattal érintkezett.

A legtöbb esetet (körülbelül 10-ből 7-et) a denevérek okozzák az egyesült államokban. 

Magyarországon egyébként nemrég vakcinázták be a rókákat veszettség ellen. 

A veszettséget a Rabies lyssa nevű vírus eredményezi, amely agy- és gerincvelőgyulladást okoz.  Kezelés hiányában a betegség – nagyon ritka kivételtől eltekintve – halálos kimenetelű. Az idegrendszeri tünetek kialakulása előtt úgynevezett poszt-expozíciós sorozatoltással meggátolható a betegség kifejlődése. Az első veszettség elleni védőoltást Louis Pasteur mikrobiológus állította elő 1885-ben, munkásságának köszönhetően megkezdődhetett az addig rettegett betegség visszaszorítása.