Orbán Viktor: Nem csak újjá kell építeni a hidakat, észben kell tartani, kik rombolták le

2021.10.11. 15:36

Hídavatások húszéves évfordulójára nem szoktak ekkora ünnepséget szervezni. Látható, hogy többről van szó, mint egyszerű évforduló, a híd szimbólum lett − mondta Orbán Viktor miniszterelnök Esztergomban, a Mária Valéria híd átadásának huszadik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. A kormányfő hozzátette: lehetne itt beszélni arról, hogy a híd összeköti a két országot, de már ennél sokkal többet kell mondani.

Akkor egy évtizede volt, hogy ledobtuk a szovjet nyakörvet. Vágytunk hazánk hazájába, Európába, és azt reméltük, ezzel minden problémánk megoldódik

− emlékezett vissza a hídavatás időszakára a magyar miniszterelnök. Mára az akkori hangulat elszállt, rá kellett jönni, hogy nem lehet másokra bízni a jövőnket, nekünk kell megküzdenünk mindenért − fogalmazott.

Orbán Viktor úgy látja, aligha van két olyan nép, amely annyira hasonlóan látná a dolgokat, mint a szlovák és a magyar. Csak a nyelv különbözik. Tehát egészen addig tökéletesen megértjük egymást, amíg meg nem szólalunk − jegyezte meg.

Mint mondta, az Európai Unió Magyarországra akar kényszeríteni olyan dolgokat, amelyeket a magyar polgárok nem akarnak.

Modern kori Dávidként állunk szemben a brüsszeli Góliáttal

− jelentette ki Orbán Viktor.

Mi, szlovákok és magyarok nem ellenségek, hanem sorstársak vagyunk. Nincs sikeres Magyarország sikeres Szlovákia nélkül − húzta alá a kormányfő. Hozzáfűzte: ne legyen illúziónk: a sikeres Közép-Európa csak nekünk fontos.

A V4-ek képesek együtt hatékonyan és stabilan előrehaladni a miniszterelnök szerint. Mint mondta: bennünk megvan az, ami Európából hiányzik.

Jó tanítványai akarunk lenni a történelemnek. Nemcsak újjá kell építeni a hidakat, hanem észben kell tartani, hogy kik rombolták le

− zárta beszédét Orbán Viktor.

A két kormányfő délután kettőkor találkozott a hídon, majd az esztergomi oldalon közösen vettek részt az emlékünnepségen. Beszédet mondott mindkét ország miniszterelnöke, valamint Esztergom és Párkány polgármestere is. Az ünnepi műsorban Varga Miklós énekes és Roman Krško operaénekes is fellépett.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök ünnepi beszédében a két ország közötti jószomszédi kapcsolatok fontosságát méltatta, és rámutatott, hogy a Mária Valéria híd húsz évvel ezelőtti átadása olyan siker, amely inspirációként hatott a két ország kapcsolatainak és együttműködésének fejlődésére, aminek köszönhetően számos további közös infrastrukturális fejlesztést sikerült megvalósítani.

Ez a történet két jó szomszéd története, sikertörténet

– hangsúlyozta Eduard Heger, hozzáfűzve, hogy Szlovákia és Magyarország kapcsolata az EU-n és a V4-en belül is sikertörténetnek számít.

Két évtizeddel ezelőtt, a híd avatásán Orbán Viktor Mikuláš Dzurinda szlovák miniszterelnök és Günter Verhaugen európai uniós bővítési biztos társaságában vágta át a két szomszédos nemzet színeit viselő szalagot. Azt az ünnepi pillanatot két hónap híján 57 esztendő, vagyis 1944 karácsonya óta sokan várták, ugyanis több mint fél évszázadig állt csonkán az átkelő, miután a világháború idején a visszavonuló német csapatok felrobbantották a három középső nyílását.  • Tippek
  • Árfolyam