Veszélyesek voltak mindenkire, hazaküldték a lyukas román harcjárműveket a NATO hadgyakorlatáról

2021.10.13. 16:44

Hazaküldték a román harcjárműveket a németországi Green Griffin 21 NATO-hadgyakorlatról, mert ömlött belőlük a gázolaj – írja a Főtér.

A hivatalos közlésekben azt jelent meg, hogy a harcjárműveket helytálltak a próbán, de a román sajtó úgy értesült, hogy ehhez képest a valóságban nem volt túl fényes a helyzet. A hadgyakorlat még a múlt héten zajlott le, a besztercei 812-es gyalogos zászlóalj Brandenburgban gyakorlatozott a többi ország katonai egységeivel. A hadgyakorlat részeként Klietz településről vonulták át Lehnin település gyakorlóterére 12 harci járművel. 

eközben viszont a JÁRMŰVEiKBŐL csak úgy DŐLT AZ üzemanyag.

Mire észrevették a problémát, addigra az üzemanyag már tíz kilométer hosszan terítette be az úttestet.

Így aztán A közúti hatóságoknak különleges járművekkel kellett feltakarítaniuk az utakat,

mivel az aszfaltba beleivódott gázolajat csak nagyon nehezen tudták eltávolítani. 

A német sajtó szerint a problémát az okozta, hogy a román harcjárművek elavultak voltak, még szovjet technológia alapján készültek. 

A problémás járműveket végül hazaszállíttatták Romániába,

mivel nem bíztak benne, hogy ha saját keréken közlekednek, akkor nem ismétlődik meg a baleset.

Frissítés: A román minisztérium cáfol

A román védelmi minisztérium utóbb cáfolta, hogy a harckocsikból olaj ömlött volna az útra a németországi hadgyakorlaton. Állításuk szerint a gyakorlat előtt és a jelzett incidens után is ellenőrizték a járműveket, és azt találták,

hogy nem olaj, hanem esővíz csorgott az úttestre.

A katonai gyakorlat közben ugyanis esett az eső, a csapatszállító járművekről lecsorgó víz pedig enyhe olajfoltokkal szennyeződött, amint lefolyt a harckocsikon.

A TAB B33-as harcjárművek nem is folytatták az útjukat, hanem szállítójárművekre pakolták és így vitték tovább ezeket a hadgyakorlat következő helyszínére.  • Tippek
  • Árfolyam