18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Orvlövész nyitott tüzet a tüntetőkre, elszabadult a pokol Bejrútban

2021.10.14. 12:55 Módosítva: 2021.10.14. 17:42

Különböző hírforrások szerint hat ember meghalt Bejrútban, miután a Hezbollah síita milíciának és támogatóinak tüntetése lövöldözésbe torkollott az igazságügyi minisztérium közelében. 

Beszámolók szerint először egy orvlövész nyitott tüzet a tüntetőkre, ami után egymás után kerültek elő a fegyverek a Hezbollah-hívek soraiból. Az incidens azzal zárult, hogy elfogták az orvlövészt és bevonult a városba a katonaság, biztosítani a lövöldözés helyszínét. 

Több felvétel is napvilágot látott az elfajult megmozdulásról. 

A demonstrálók a tavalyi augusztusi bejrúti kikötői robbanás körülményeit vizsgáló bíró, Tarek Bitar ellen tüntettek, elfogultságát kifogásolva. Tavaly 2020. augusztus 4-én a bejrúti kikötő raktáraiban szakszerűtlenül tárolt több mint 2700 tonna ammónium-nitrát robbanásában több mint kétszáz ember halt meg, és Bejrút több negyede romba dőlt.

Az áldozatok hozzátartozói és a károsultak közül sokan a hatalmon levő politikai osztályt vádolják korrupcióval és azokkal a mulasztásokkal, amelyek a robbanáshoz vezethettek. Széles körű az elégedetlenség amiatt, hogy több mint egy év elteltével még mindig nem sikerült a felelősöket megnevezni.

Kedden három hét alatt másodszor napolták el a robbanás ügyében folyó nyomozati eljárást, miután Tarek Bitar ellen két, kihallgatásra beidézett befolyásos politikus újabb panaszt nyújtott be. Egyikük, Ali Haszan Halil volt pénzügyminiszter ellen a bíró elfogatóparancsot is kiadott. A másik gyanúsított Gázi Zejter, volt közfoglalkoztatási miniszter.

Szájed Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője hétfőn élesen bírálta Bitar bírót, és a leváltását követelte arra hivatkozva, hogy részrehajló és politikai indíttatásból hoz döntéseket.

Egyes hírügynökségi jelentések arról is beszámoltak, hogy a városban robbanások történtek. A helyi média felvételein jól látható, ahogy több civil igyekszik fedezékbe vonulni, közben mentőkocsik szirénázása hallatszik. A helyszíni beszámolókból kiderült, hogy órákon át fegyverropogás lehetett hallani a libanoni fővárosban. 

A támadást közös közleményben ítélte el a Hezbollah és az Amal, és a „keresztény erőket” tette felelőssé, valamint azt is állították, hogy több orvlövész is a tömegbe lőtt. A történteket a libanoni hadsereg is elítélte. 

A hatóságok szerint a lövöldözésben több tucatnyian megsebesültek, közülük sokak állapota válságos. 

(MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport