Csehország: ellenzékbe kényszerül Orbán Viktor barátja

2021.10.15. 21:57

Andrej Babiš cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra és pártjával együtt ellenzékbe vonul – írja az MTI.

Babiš -ellenes ötpárti blokk szilárd [...]. Átadjuk (a hatalmat) az új koalíciónak, és mi ellenzékben leszünk

– mondta a távozó kormányfő a Frekvence 1. kereskedelmi rádiónak adott interjújában.

Zeman korábban azt mondta, hogy a választásokon legerősebb pozíciókat szerző párt elnökét fogja megbízni a kormányalakítással.

Bár a hétvégi választásokat a Spolu jobboldali hárompárti koalíció nyerte, önálló pártként a Babiš vezette ANO mozgalom lett a legerősebb.

Zeman – vasárnapi kórházba szállítása előtt Babišnak megerősítette, hogy őt kívánja megbízni a kormányalakítással.

A Spolu hármaskoalíciónak és a vele együttműködő Kalózok-Polgármesterek (PirStan) kétpárti koalíciónak együttesen 108 mandátuma van a 200 tagú képviselőházban, míg az ANO mozgalom 72 mandátummal rendelkezik.  A Spolu és a PirStan már tárgyalnak egy ötpárti jobboldali kormánykoalíció létrehozásáról.

Babiš az interjúban megerősítette, hogy elutasította Petr Fialának, a Polgári Demokratikus Párt – az ellenzéki koalíció legerősebb tagja – elnökének tárgyalási kezdeményezését az esetleges kormányzati együttműködésre az ANO-val. Fiala egyben a formálódó ötpárti új kormánykoalíció kormányfőjelöltje is. A választásokon győztes ellenzéki koalíció bízik abban, hogy Zeman a világos képviselőházi többségüket nem fogja megkérdőjelezni, és kormányalakítással bízza meg Fialát.

Az ellenzéki politikus már találkozót kért az államfőtől, de ennek időpontja, tekintettel Zeman egészségi állapotára, egyelőre bizonytalan.

A 77 éves Zemant – akinek alkotmányos kötelessége lenne, hogy az október 8-9-i választások eredménye alapján kormányalakítási megbízást adjon az arra alkalmas politikusnak – vasárnap óta ápolják a prágai Központi Katonai Kórház intenzív osztályán, de betegségének diagnózisát nem hozták nyilvánosságra.

Az elnöknek legkésőbb 30 nappal a választások után kell kormányalakítási megbízást adnia valakinek, amennyiben addig senki sem óvja meg az eredményt.

A csehországi választások előtt, szeptemberben végén Orbán Viktor magyar miniszterelnök azért utazott Prágába, hogy Babiš mellett kampányoljon.  • Hírek
  • Hírek