Joe Biden és Emmanuel Macron a biztonságpolitikáról tárgyalt

2021.10.23. 08:15

Joe Biden amerikai elnök és Emmanuel Macron francia elnök telefonon tárgyalt Európa, Afrika, valamint az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságpolitikai kérdéseiről – számolt be az MTI. Biden erősebb és hatékonyabb európai védelmi képességek kiépítését szorgalmazta.

A hírügynökségek szerint a diplomáciai erőfeszítések az ausztrál-brit-amerikai védelmi kezdeményezés nyomán elmérgesedett viszony javítását célozzák meg az Egyesült Államok és Franciaország között.

Akkor mérgesedett el a viszony, amikor Ausztrália felmondta a Franciaországgal kötött megállapodását a dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról, és inkább az amerikaiaktól vásárol nukleáris meghajtású tengeralattjárókat. A franciák ezzel 56 milliárd dolláros szerződéstől estek el, egyúttal Jean-Yves Le Drian külügyminiszter kijelentette, hogy az Egyesült Államok elárulta Párizst.

Biden és Macron október végén személyesen is találkozik egymással a G20-as csúcstalálkozón Rómában, Kamala Harris alelnököt pedig novemberben fogadja Macron Párizsban.  • Hírek
  • Árfolyam