16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 2
Argentína 3

Az eddigi legnagyobb erdőtűz pusztít Ausztriában, a magyar határtól alig 70 kilométerre

2021.11.01. 10:47

A Bécshez közeli, közkedvelt ausztriai kirándulóhely, a Rax erdejében egy hete csaptak fel a lángok. Alighogy eloltják, új helyen borul lángba az erdő. Az osztrák tűzoltóság, rendőrség és katonaság együttes erővel dolgozik a tűz megfékezésén, de érkezett segítség a szomszédos országokból is. Összesen mintegy 850-en vesznek részt az oltásban.

A lángok múlt hétfőn pattantak ki a Mittagsteinben, a Rax felvonójának tőszomszédságában. Az Alsó-Ausztria és Stájerország határán lévő hegyvidékben azóta is tomboló erdőtüzet az eddigi legnagyobbnak tartják szomszédunkban, emiatt Ausztria a hétvégén aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust (UCPM), amelyet rescEU néven 2019-ben tűzoltórepülőgép-flottával bővítettek, megerősítve a tagállamok által igénybe vehető kapacitást. 

Ezúttal az Európai Unió vészhelyzet-koordinációs központja két, Olaszországban állomásozó Canadair CL-415 típusú repülőgépet mozgósított, amelyek a közös mentőflottához tartoznak, Németország és Szlovákia pedig katonai helikoptereket ajánlott fel. 

A meredek, járhatatlan terep miatt ugyanis a földi tűzoltás szinte lehetetlen, így kénytelenek a légi eszközökre hagyatkozni. A bécsi belügyminisztérium és osztrák fegyveres erők légierejét is bevetették, köztük egy Blackhawk helikoptert, amely 3000 liternyi vizet tud szállítani, míg a többi alig félezer litert bír el. 

Az állami tűzoltóság parancsnoka szerint már tűzoltók is megsérültek a mentés közben, ezért a mentőket is riasztani kellett. Mindazonáltal megállás nélkül végzik az oltást.

A víztartályokkal felszerelt helikopterek percenként szállnak fel a Dunából merített vízzel, hogy mesterséges esőt szórjanak a parázsló zónákra

– mondta el Josef Huber az ORF-nek, hozzátéve, hogy védvonalakat alakítottak ki, nehogy a lángok továbbterjedjenek a környező településekre. 

Európai összesítésben idén eddig mintegy félmillió hektárnyi terület vált tüzek martalékává, és a leégett erdők regenerálódása éveket vesz igénybe – közölte az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja az erdőtüzekről szóló jelentésében pénteken.

A klímaváltozás évről évre erőteljesebben érezteti hatásait, az egyre gyakrabban jelentkező erdőtüzekkel szemben a hagyományos tűzoltó módszerek gyakran eszköztelennek bizonyulnak

  – emelte ki a bizottság.

A tűzidény hagyományosan június végén kezdődik, idén ekkorra már mintegy 130 ezer hektárnyi területet pusztítottak el a lángok. A tűzesetek már nemcsak a déli tagállamokat érintik, hanem egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Közép- és Észak-Európa számára is – állapította meg a kutatóközpont elemzése, amely szerint 

a tűzvészek több mint 90 százalékát emberi tevékenység okozza,

ezért a tűzvészek kockázatával kapcsolatos figyelemfelhívó és oktató kampányok kulcsfontosságúak a katasztrófák megelőzése szempontjából.

A jelentés kiemeli azt is, hogy az erdőtüzek szempontjából 2019 bizonyult az egyik legrosszabbnak az elmúlt évek közül, de 2020-ban is jelentős kiterjedésű természeti területek estek a tűz áldozatául. Az uniós országok fokozottabb ellenőrzése ellenére tavaly mintegy 340 ezer hektár égett le Európában. A legtöbb erdőtűz 

  • Romániában,
  • Portugáliában,
  • Spanyolország és
  • Olaszországban

pusztított. Télen a Duna-deltában és a Pireneusokban, tavasszal pedig főként a balkáni térségben fordultak elő tűzesetek. Nyáron és ősszel leginkább a földközi-tengeri országok területei estek áldozatul. 

Tavaly a legnagyobb kontrollálatlan erdőtűz az unión kívül Ukrajnában, a csernobili atomreaktor közelében pusztított.

A kutatók kiemelik: a nehezen fékezhető erdőtüzek nagymértékben sújtották az európai Natura 2000 hálózat védett területeit, 136 331 hektáron okoztak károkat, ami a 2020-ban leégett teljes terület mintegy 40 százalékát teszi ki. Ez némileg kisebb terület, mint 2019-ben, de meghaladta az elmúlt 9 év átlagát.

A jelentés kitér arra is, hogy a 2020-as idényben több ember vesztette életét, mint az előző évben. Spanyolországban a tüzek hat emberéletet követeltek, köztük négy tűzoltóét.   • Hírek
  • Hírek