Vízben állva üzent a klímacsúcsra egy tuvalui külügyminiszter

2021.11.06. 20:14

Sajátos üzenetet fogalmazott meg a klímacsúcsra az óceániai Tuvalu külügyminisztere, Simon Kofe. A miniszter térdig vízben állva üzent videóban a Glasgow-i klímacsúcson (COP26) résztvevőknek.

A nyilatkozat a klímacsúcson elhangzottak mellé helyezi azt, hogy Tuvalu mi a helyzet a való életben a klímaváltozás és a tengerszint emelkedése miatt – írta az esetről Tuvalu külügyminisztériuma.

Óceánia 14 szigetállamából egyébként mindössze háromnak – Palaunak, Fidzsinek és Tuvalunak – a képviselője vesz részt személyesen a klímacsúcson. Ez abból a szempontból meglepő, hogy ezeknek az államoknak a vezetői általában meg szoktak jelenni, mivel őket különösen nagy mértékben veszélyezteti a klímaválság.

A szigetek eltűnnek, gyakorlatilag elsüllyedünk

– fogalmazott a klímacsúcson Seve Paeniu, Tuvalu pénzügyminisztere.

Másrészről viszont a távollét érthetővé válik azáltal, hogy a szigeteken a koronavírus-járvány miatt az utazást is jelentősen korlátozzák, ez magyarázza a helyzetet. Paeniu azt mondta, hogy már a klímacsúcsra való eljutás is „egy nagy kihívást” jelentett számára, ugyanis utoljára két éve hagyta el a 12 ezer lakosú szigetet.  Hozzátette: visszatérése után három hétre karanténba kell majd vonulnia.  

Tuvalu egyébként – Nauru szigetével együtt – egyike annak a két országnak a világon, ahol eddig egyetlen fertőzöttet sem regisztráltak. Eddig Tonga is ezt a listát bővítette, de ők néhány napja elestek.

(Via YahooNews, Reuters)  • Tippek
  • Babaváró hitel