Lukasenka hazaküldené a bevándorlókat

2021.11.15. 11:41

Megszólalt a bevándorlási válság ügyében Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök, és kijelentette, országa azon dolgozik, hogy hazatoloncolja a belarusz-lengyel határon rekedt, főként közel-keleti bevándorlókat.

Aktív munka folyik ezen a téren, hogy meggyőzzük az embereket, térjenek haza. De senki sem akar visszamenni

 – mondta Lukasenka, akit a BelTa állami hírügynökség idézett. Az államfő arról is beszélt, országa nem akarja, hogy a Lengyelországgal közös határon kialakult válsághelyzet „konfliktussá” fajuljon.

Nem akarunk semmilyen konfliktust az államhatárunkon. Ez teljesen káros számunkra

 – hangoztatta. A határon rekedt bevándorlók számára eközben Irak elindította az első repülőjáratot, amellyel önkéntes alapon hazatérhetnek.

Ahmed asz-Szahaf iraki külügyi szóvivő azt nem részletezte, hogy hány embert vesznek fel a Minszkből Bagdadba visszainduló gépre, elmondása szerint a hatóságok 571 olyan irakiról tudnak, akik a belarusz-lengyel határon rekedtek, és hajlandóak önként hazatérni. Ők zömében az iraki Kurdisztánból valók.

A Bagdad és Minszk közötti menetrend szerinti járatokat augusztusban függesztették fel, Belarusz pedig alig egy hete zárta be konzulátusát Bagdadban és az iraki Kurdisztán fővárosában, Erbílben. Szahaf szerint az intézkedések révén csökkent a Belaruszba utazók száma, ugyanakkor gondot jelent, hogy egyesek nem közvetlen járatokon, hanem Törökország, Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom érintésével jutnak el Belaruszba. Gazdasági nehézségekkel és a térséget sújtó bizonytalansággal magyarázzák távozásukat az Irak északi részén fekvő régióból. Az AFP francia hírügynökségnek többen azt mondták, hogy előbb Lengyelországba, majd onnan Németországba vagy az Egyesült Királyságba akarnak tovább menni.

Eközben az európai uniós tagországok külügyminiszterei várhatóan újabb, célzott szankciók bevezetéséről döntenek azokkal a belarusz tisztviselőkkel szemben, akik felelősek a kelet-európai ország határán kialakult migrációs válságért. Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek ülését megelőzően kijelentette, az Európai Unió kiszélesíti a Belarusszal szemben hozott megszorító intézkedések keretét, hogy lehetővé tegye mindazok szankcionálását – köztük légitársaságokét, utazási irodákét és képviselőikét –, akik felelősek a bevándorlók utaztatásáért Belarusz és az Európai Unió közös határára.

A helyzet elfogadhatatlan, a migrációs beáramlást ellenőrzés alatt kell tartani, le kell állítani a bevándorlókat szállító repülőjáratokat, és fenntartható megoldást kell találni a kialakuló humanitárius válságra – tette hozzá az uniós főképviselő.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Belarusz irányából, köztük sokan az iraki Kurdisztánból. A belarusz oldalon, illetve a két ország határa között bevándorlók ezrei vertek tábort, miközben a hőmérséklet éjszakánként fagypont körüli értékre csökkent. Az utóbbi napokban többször megpróbáltak áttörni a határkerítésen, hogy európai uniós területre juthassanak. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt, hogy közreműködik a bevándorlók határra szállításában, így akar visszavágni a rezsimje ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

(via MTI)