Emberi Jogok Európai Bírósága: megfelelő ellátást kell biztosítani Szaakasvilinek

2021.11.16. 16:51

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden felszólította a grúz kormányt, hogy biztosítsa az ország volt elnökének, a börtönben éhségsztrájkot folytató Miheil Szaakasvilinek a biztonságát és megfelelő ellátását. A bíróság ezenkívül folyamatos tájékoztatást kért a grúz hatóságoktól a volt elnök egészségi állapotáról. 

Szaakasvili 2021. október 1. óta tölti börtönbüntetését, miután a hivatali ideje alatt elkövetett számos bűncselekmény miatt elítélték. A volt elnök a büntetőeljárásokat „politikai indíttatású üldöztetésnek” tartja, emiatt éhségsztrájkot folytatott.

Az EJEB közleménye szerint Szaakasvilit kétszer is megvizsgálták orvosok, akik többek között megerősítették, hogy csak folyadékot és vitaminokat fogyasztott, így testtömegének tíz százalékát vesztette el, de egészségi állapota nem romlott súlyosan.

A strasbourgi bírói testület november 11-én elutasította a volt elnök előző nap beadott kérelmét, hogy a börtönkörházból egy polgári magánklinikára szállítsák. Szaakasvili azzal indokolta átszállítási kérelmét, hogy a hatóságok nem adták át orvosi papírjait a börtönkórháznak, amely nincs megfelelően felszerelve ápolására, továbbá a börtönőrök fizikailag bántalmazták.

Az EJEB Szaakasvili eredeti kérelmének elutasítása után ideiglenes intézkedés elrendelését kérte, amely a volt elnök börtönkórházbéli biztonságára és megfelelő ellátásra vonatkozik. Az illetékes hatóságoknak a felperes felépülésére vonatkozó kezelési tervet is kell készíteniük. Az ideiglenes intézkedések olyan sürgős intézkedések, amelyek a strasbourgi testület gyakorlata szerint csak akkor alkalmazhatók, ha helyrehozhatatlan kár közvetlen veszélye áll fenn.

Szaakasvilit – aki kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as rózsás forradalomban  október elsején vették őrizetbe, amikor nyolc év után illegálisan visszatért hazájába a helyhatósági választások miatt, amelyen az általa vezetett ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalom a második helyen végzett. Hazájában távolléte folyamán négy büntetőeljárást indítottak ellene, kettőben már ítélet is született: 2018 januárjában három év börtönre ítélték, fél évvel később pedig egy másik bűnügyben hat év börtönt kapott.

Ügyvédje múlt csütörtöki bejelentése szerint Szaakasvili több mint öt hét után felhagyottaz az éhségsztrájkkal. 

(via MTI)