Eljátszotta, hogy keresztény lett, golyócsapágyas bombával robbantott volna

2021.11.17. 06:16 Módosítva: 2021.11.17. 06:17

Az Iszlám Állam (ISIS) által használt, „sátán anyja” elnevezésű golyócsapágyas bombát szerelt össze az a 32 éves közel-keleti férfi, Emad al-Swealmeen, aki merényletre készült vasárnap Liverpoolban. A robbantót egy keresztény család fogadta be, akiknek eljátszotta, hogy áttért és hívővé vált.

Az Index beszámolt róla, hogy vasárnap este felrobbant egy autó Liverpool egyik kórházának parkolójában, aminek következtében egy ember meghalt, egy másik megsérült. Később kiderült, hogy egy taxi volt, melynek utasa a testére erősített bombával robbantani akart a város anglikán katedrálisánál összegyűlt tömegben.

Azonban a jármű sofőrjének gyanússá vált az utasa, és megállt egy kórház parkolójában, ahol bezárta a taxijába a terroristát, ő maga pedig kiugrott a járműből. Az öngyilkos merénylő ekkor robbantott, a detonációban csak ő vesztette életét, míg a hős taxisofőr, David Perry könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az angol rendőrség közölte, hogy a meghalt férfi néhány évvel ezelőtt érkezett a Közel-Keletről az Egyesült Királyságba, és menedékjogot kért, ehhez a nevét is megváltoztatta Enzo Almenire. Származását a hatóság vitatta, mert azt állította, hogy szír és iraki származású, ám a biztonsági források úgy vélik, hogy igazándiból Jordániából érkezett. 

A férfinak jó álcája volt, egy keresztény család fogadta be, akiknek nyolc hónapig az otthonukban élt. Megjátszotta, hogy áttért az iszlámról, és ő maga is megkeresztelkedett 2017-ben, külsőleg tisztes állampolgárnak látszott, egy pizzériában dolgozott, és rendszeresen járt templomba.

Megdöbbentünk… semmi sem utalt arra, hogy radikalizálódott 

– mondta a befogadó pár női tagja, Mrs. Hitchcott, aki kifejtette, hogy annak örül, hogy legalább senkit sikerült bántania korábbi a védencüknek.

A rendőrség arról is informált, hogy a bombát házilag készítette, és ugyanolyan szerkezetet állított össze, mint amilyet az iszlamista terroristák használtak a 2015-ös párizsi öngyilkos merényletnél, valamint a 2017-es manchesteri koncerten is.

(via Daily Mail)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport