Több mint nyolcszáz terroristát semlegesített a török hadsereg Irakban

2021.11.21. 20:26

A török hadsereg 831 terroristát „semlegesített” április óta Észak-Irakban – közölte a Hürriyet Daily News

A védelmi minisztérium állítása szerint összesen 1300 fegyvert és 316 ezer lőszert koboztak el. Több mint 1400 terroristák által használt menedéket és 1800 alkalmi robbanószert semmisítettek meg.  

A török hatóságok „semlegesítésről” beszélnek, ha egy terrorista megadta magát, megölték vagy elfogták. 

A törökök mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) gyakran a Törökországgal szomszédos Irakban használ bázisokat, hogy török célpontok elleni támadásokat tervezzenek meg. 

Ankara 2016 óta három sikeres antiterrorista műveletet hajtott végre Észak-Szíriában, hogy megelőzze egy terrorfolyosó kialakítását. 

A PKK-t 1978-ban alapították Törökországban, hogy az országban élő Kurdok jogaiért harcoljon a török állam ellen. 1984-ben a szervezet félkatonai gerillacsoporttá alakult, Franciaországban építettek kiképzőtáborokat. Támadásokat indítottak kormányzati létesítmények, katonai és különböző állami intézmények ellen is, 1995 óta azonban kizárólag a török fegyveres erők ellen harcol. A szervezet részt vett az Iszlám Állam elleni harcokban is.