Nincs elég bébiszitter Nagy-Britanniában

2021.11.28. 18:49

bennlakó gyermekfelügyelők második világháború után meghonosodott alkalmazása a Brexitig nagy népszerűségnek örvendett, mára azonban szinte eltűntek az Európából érkező fiatal gyermekfelügyelők Nagy-Britanniából.

Ez főként a kisebb jövedelmű helyi családokat sújtja, ami miatt több szülő arra kényszerül, hogy feladja eddigi munkáját, vagy csökkentse munkaidejét. Van olyan londoni au-pair ügynökség, amely évente több mint ötszáz családhoz tudott segítőket küldeni, azonban idén még egyetlen ügyet sem tudott tető alá hozni – írja az Infostart.

A Brexitnek ez egy várható hatása volt, azonban a Boris Johnson által vezetett kormány azzal érvelt, hogy jönnek majd máshonnan, mindenekelőtt a hajdani brit nemzetközösség tagjai közül, főként Kanadából, Ausztráliából vagy Új-Zélandról kaphatnak fiatalokat a családok, de ez nem igazán látszik beindulni. Ennek az az oka, hogy sem a nyelvtanulás, sem pedig az anyagiak miatt nem éri meg élni ezzel a lehetőséggel.

Az európaiak elmaradása mögött az idén januárban érvénybe lépett brit bevándorláspolitikai szabályozás áll, aminek egyik fontos kikötése, hogy hosszabb távú tartózkodás Nagy-Britanniában immár az EU országaiból is csak vízummal lehetséges, vízumot viszont csak az kaphat, aki bizonyítottan évi 20 ezer fontnyi (több mint 23 ezer eurónyi, 8,5 millió forintnyi) várható jövedelmet tud felmutatni.