Fordult a kocka, már az oroszok utaznak Európába oltásért

K EPA20210706202
2021.12.06. 05:31
A tavaszi, Oroszországba irányuló vakcinaturizmus után nagyot változott a világ: egyre több orosz utazik Európába, hogy beadassa magának a koronavírus elleni oltást.

Még mindig nem tudni, vajon a Szputnyik V saját fejlesztésű orosz vakcinát a közeljövőben jóváhagyják-e Nyugaton, és ez nagyban megkeseríti az orosz állampolgárok életét. Sok uniós országba ugyanis csak az EU-ban engedélyezett koronavírus elleni vakcinával engedélyezett a belépés.

Nem csak a turisták érintettek, sok orosz állampolgár utazik külföldre például üzleti célból vagy rokonlátogatásra. Az oltási igazolás nélkül egyes országokban még az éttermekbe se tehetik be a lábukat, és nem jelentkezhetnek be egy szállodába.

Hónapokkal ezelőtt, tavasszal a helyzet még gyökeresen más volt.

Áprilisban számos európai utazott Oroszországba, hogy beoltassa magát a Szputnyik V-vel. Akkoriban az uniós országokban magas volt a fertőzöttek aránya, és a vakcinát kezdetben csak azok kaphatták meg, akik koruk, egészségi állapotuk vagy foglalkozásuk miatt különösen veszélyeztetett csoportba tartoztak.

Oroszországban ezzel szemben akkor a Szputnyik V könnyen és gyorsan elérhető volt. Szeptemberre azonban a helyzet megfordult. A Covid–19-oltások iránti kereslet Oroszországban megcsappant, mivel az oroszok az Európában elismert oltásokra tartottak igényt.

Szerbia a legnépszerűbb

„Szeptemberre néhány utazási iroda törzsutasai felfigyeltek arra, hogy a Szputnyik V engedélyezési folyamata elhúzódik. Ezért arra kérték a cégeket, hogy segítsenek nekik az Egészségügyi Világszervezet által jóváhagyott vakcinához jutni” – idézte a Deutsche Welle az oroszországi utazásszervezők szövetségének vezetőjét. Így kezdődtek a „vakcinatúrák” – mondta Maja Lomidze.

Az utazási irodák külföldi partnerekkel közösen kezdtek el túrákat szervezni olyan országokba, ahol a külföldiek beoltathatják magukat. Jelenleg egy orosz turista csak három európai országban kaphat különösebb akadályok nélkül védőoltást. A legnépszerűbb úti cél Szerbia, majd Horvátország és Görögország.

Szerbia azért áll a lista élén, mert könnyen megközelíthető, mivel az oroszok vízum nélkül is beutazhatnak, ráadásul maga az oltás ingyenes.

Sok orosz utazik a vízumkötelezettség dacára Horvátországba, hogy megkapja a Johnson & Johnson csupán egydózisú oltóanyagát.

A külföldi oltások iránti kereslet szinte egyik pillanatról a másikra ugrott meg. Szeptemberben az utazásszervező cégek havonta 10-20 oltási kirándulást szerveztek, október végén már naponta volt ennyi útra igény. Maja Lomidze nem számít a kereslet csökkenésére mindaddig, amíg a WHO vagy az Európai Gyógyszerügynökség jóvá nem hagyja a Szputnyik V-t.

Németországi oltásra sem sajnálják a pénzt

„Akik megkapják a WHO vagy az uniós országok által jóváhagyott vakcinát, lehetőséget kapnak egyúttal arra is, hogy európai országokba utazzanak. Vannak, akik idős szüleiket szeretnék meglátogatni Európában, másoknak gyermekeik élnek ott, vagy állandóan üzleti úton vannak. Nem tudnak háromnaponta PCR-tesztet, hogy elmehessenek egy étterembe” – indokolta Ivetta Verdija, a BSI orosz utazásszervező képviselője a vakcinaturizmus népszerűségét.

A BSI németországi vakcinatúrákat is kínál az oroszoknak. Ezek azonban nagyon drágák és körülményesek.

Maja Lomidze elmondta, hogy csupán az oltás 500–800 euróba (180–290 ezer forintba) kerül Németországban.

Ezt megfejeli a BSI fordítójának 60 eurós díja, továbbá a szállás és egyéb szolgáltatások díjai, amelyek Németországban sokkal magasabbak, mint Szerbiában vagy Horvátországban.

A külföldiek oltása egyébként hivatalosan nem engedélyezett Németországban, de a Csajka-Tour orosz utazásszervező szerint előfordult, hogy még útlevelet sem kértek oltás előtt. „Nincs szervezett csomagút azok számára, akik Németországban akarják beoltatni magukat. Jelenleg nem is szervezhető, mert az oltás nem indokolja a Németországba való beutazást” – közölte a cég képviselője.

Szabad utazás a világban

A moszkvai David Afanaszjadinak egy üzleti út során nyílt lehetősége arra, hogy megkapja az áhított, az EU által jóváhagyott oltást. Nemrégiben – egy monacói útja során – a dél-franciaországi Nizza érintésével utazott. Rövid időt töltött a városban, még a járvány előtti időkből származó turistavízumával.

Bár Afanaszjadi már megkapta a Szputnyik V vakcinát, és rendelkezett igazolással, arra vágyott, hogy legyen az Európában is elismert oltása.

Nincs értelme arról beszélni, hogy bízunk ebben vagy abban az oltóanyagban. Én nem vagyok orvos. De szerettem volna egy általánosan elismert vakcinával beoltatni magam, hogy könnyebben utazhassak a világban

– nyilatkozta Afanaszjadi.

Egy helyi, franciául jól beszélő barátja kelt a segítségére. Regisztrálta az oltásra egy portálon, az űrlap kitöltésében is asszisztált, sőt az orvossal is beszélt.

Barátja jóvoltából most már Afanaszjadi is rendelkezik egy digitális, uniós Covid-igazolással. Azt mondta: bárkinek, aki igazolni tudja, hogy beoltották a Szputnyik V-vel, már csak egy dózis Pfizerre van szüksége.

Emlékeztető oltás Bécsben

Afanaszjadihoz hasonlóan Szaur Mugutdinov, egy szentpétervári orvos is otthon megkapta a Szputnyik V mindkét dózisát, mielőtt Ausztriába utazott gyakornoki idejének letöltésére. Oltási státuszát azonban nem ismerték el az európai országban.

Mugutdinov úgy döntött, hogy a Johnson & Johnson oltóanyagáért folyamodik. Az volt a döntő, hogy csak egy dózisra volt szükség, így hamarabb élvezhette a szabad utazás előnyeit. „Ezzel rengeteg pénzt spóroltam meg a PCR- és az antigénvizsgálat költségein” – mondta a fiatal orvos.

A helyzet most körülményes. A schengeni térségben akadnak határőrök, akik a QR-kódokat ellenőrzik. Emellett az éttermekbe és a kávéházakba sem lehet bejutni az oltás igazolása nélkül

– magyarázta.

Miután egy bécsi bevásárlóközpontban megkapta az emlékeztető oltást, az orvos minden hétvégén utazgatott. Mugutdinov azóta is fellép az oltásszkeptikusok ellen, és az orosz közösségi oldalakon győzködi honfitársait, hogy oltassák be magukat.

„Mindenhol léteznek oltásellenes mozgalmak, de nálunk a leghangosabbak” – mondta Mugutdinov. – „A lakosság csaknem fele oltásellenes. Ilyet még sehol másutt nem tapasztaltam” – nyilatkozta az oroszországi helyzetről.

(Borítókép: Koronavírus ellen oltják az embereket egy orosz oltóközpontban 2021. július 6-án.  Fotó:  MTI / EPA / Jurij Kocsetkov)