160 éves negatív rekordon van a születések száma Olaszországban

2021.12.14. 16:43

1861, az ország egyesítésének éve óta nem született olyan kevés gyermek Olaszországban, mint az előző évben.

Az olasz Nemzeti Statisztikai Hivatal (ISTAT) kedden közölte az adatokat. A kimutatás szerint már az elmúlt tizenkét évben folyamatosan csökkent a születések száma az országban. 2020-ban 405 ezer születést könyveltek el, ami 15 192-vel kevesebb az előző adatoknál. 

Mindeközben majdnem a születéseknek a duplája, 746 ezer ember halt meg, ezzel 59,3 millióra csökken a népesség száma. 

Az országon belül is nagy különbségek mutatkoznak a termékenységet illetően. Az északi határnál, Bolzanóban például 1,71 volt a nők átlagos termékenységi rátája, miközben Szardínia szigetén ugyanez az érték 0,97 volt.

Tovább nőtt 2020-ban az átlagéletkor is, amikor a nők első gyermeküket vállalták: immáron 32,7 évnél áll ez a mutató. A születések 35,8 százaléka házasságon kívül történik, holott tizenkét évvel ezelőtt ugyanez az érték még csak 19,6 százalékon állt.

(via Reuters)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás