Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Megfigyelőcégeket tiltott ki a Facebook

2021.12.17. 16:11

Ötvenezer felhasználó után kémkedhettek izraeli, indiai, észak-macedón és kínai megfigyelőcégek – jelentette be a Meta, a Facebook, az Instagram és a WhatsApp közösségi oldalakat működtető vállalat. A közösségimédia-cég időközben tájékoztatta az érintetteket, és letiltott a felhasználói feltételeket megsértő hét céget közösségi oldalairól. Emellett mintegy 1500 felhasználói fiókot töröltek, amelyeken keresztül a cégek információt gyűjtöttek a felhasználókról a világ több mint száz országában. Az érintett felhasználók egyebek között az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Mexikóban, Hongkongban és Lengyelországban élnek.

Konkrét esetben az izraeli székhelyű Cobwebs Technologies, Cognyte, az itthon egy félresikerült, civil szervezetet kompromittáló akcióról elhíresült Black Cube és a Bluehawk CI cégről, valamint egy-egy indiai, kínai és észak-macedón vállalatról van szó.

A mások megbízásából dolgozó cégek három lépésben jártak el: először az interneten szabadon hozzáférhető információkat gyűjtötték össze a célszemélyekről, így például blogokról, közösségi médiumokból, honlapokról és a sajtóból. Második lépésben hamis adatokkal létrehozott felhasználói fiókokon keresztül próbáltak meg kapcsolatba lépni velük, hogy kémszoftverekkel fertőzhessék meg készülékeiket. Végül a hackerek megszerezték személyes adataikat, így jelszavaikat, fotóikat. Ezenfelül tetszésük szerint be tudták kapcsolni a mobiltelefonok és laptopok mikrofonját, illetve kameráját, valamint nyomon tudták követni a célszemélyek mozgását GPS segítségével.

Nathaniel Gleicher, a Meta biztonságpolitikai igazgatója szerint a felhasználók utáni kémkedésre szakosodott cégek szolgálataikat a legtöbbet fizető megrendelőknek ajánlják fel. „Ezek a kiberzsoldosok gyakran azt állítják, hogy szolgálataikat csak bűnözők és zsoldosok ellenében veszik igénybe” – ismertette Gleicher, hozzátéve, hogy az áldozatok között gyakran vannak újságírók, tekintélyelvű rezsimek bírálói és jogvédő aktivisták, illetve ellenzékiek családtagjai.

(via MTI)  • Vennék
  • Hírek