Ismét a lengyel alkotmánybírósággal bíráltatná felül az uniós szabályt a lengyel kormány

2021.12.23. 15:44

Alkotmánybírósági panaszt nyújtott be csütörtökön Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter; beadványában azt kéri, hogy a varsói taláros testület ítélje meg, az uniós jogállamisági feltételrendszer összhangban áll-e a lengyel alaptörvénnyel. Lépéséről Ziobro rendkívüli sajtóértekezletén számolt be.

Alapos jogi elemzés után a legkisebb kétség sem fér ahhoz, hogy a feltételrendszer merő ellentétben van a lengyel alkotmánnyal

– jelentette ki.

Az uniós költségvetési kondicionáló rendeletet kiadott szervek visszaélést követtek el, úgy bővítették az uniós alapszerződés vonatkozó előírásának értelmezését, hogy újabb jogosultságokra tettek szert – értelmezte a helyzetet a miniszter. Úgy látta, maga a feltételrendszer tekinthető „a jogállamiságot nyilvánvalóan sértőnek”, az ezzel kapcsolatban folytatott vita pedig „igazából a hatalomról és a szuverenitásról szól”. 

Az egyik kisebb lengyel kormánykoalíciós pártot, a radikális jobboldal felé húzó Szolidáris Lengyelországot (SP) vezető Ziobro felidézte, tömörülése annak idején ellenezte a feltételrendszer elfogadását, amelyre mint mondta, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök végül rábólintott.

Az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános, a jogállamisági feltételrendszerről szóló, az Európai Parlament és a Tanács által  elfogadott rendelettel összefüggésben Lengyelország és Magyarország márciusban keresetet nyújtott be az Európai Unió (EU) Bíróságához. A keresetet a luxembourgi székhelyű bíróság főtanácsnoka december 2-án ismertette, a bíróságot nem kötelező indítványa szerint el kell utasítani, mert a jogállamisági feltételrendszert a megfelelő jogalapon fogadták el, összeegyeztethető az uniós szerződések 7. cikkével és tiszteletben tartja a jogbiztonság elvét.

A varsói alkotmánybíróság Lengyelország 2004-es EU-csatlakozása óta több, az uniós és a nemzeti jog viszonyáról szóló ítéletet adott ki, melyekben megerősítette a lengyel alaptörvény elsőbbségét. Két, ilyen jellegű idei alkotmánybírósági döntés miatt az Európai Bizottság szerdán kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, miután a testület nyíltan kimondta, hogy az EU-nak nincs jogelsőbbsége.

(via MTI)  • Hírek
  • Megtakarítás