Orosz zsoldosok gyülekeznek Kelet-Ukrajnában

2021-12-23T212107Z 170300924 RC2B8R9FCM6N RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS
2021.12.24. 10:58
Orosz zsoldosok gyülekeznek Kelet-Ukrajnában, az orosz szakadárok által irányított területeken – értesült a Reuters.

A hírügynökség forrásai az erősítések érkezését azzal indokolták, hogy a szeparatisták az Ukrajna elleni védelmet akarják növelni. Ezzel szemben az amerikai hírszerzés úgy értesült, hogy az oroszok azok, akik offenzívát terveznének a jövő év elején.

A Reutersnek több zsoldos is nyilatkozott, közülük hárman részletesen is közölték azt az ajánlatot, amelyet a toborzóktól kaptak. A bérlők egyik esetben sem tették egyértelművé, hogy kit képviselnek.

Mindenkit összegyűjtenek, akinek harci tapasztalata van

– mondta az egyik zsoldos, aki elismerte, hogy maga is elfogadta az ajánlatot, és hogy korábban már harcolt az oroszoknak Ukrajnában és Szíriában. Ugyanakkor az összes zsoldos azt állította, hogy nem tudnak támadási szándékról, a felbérlésük védelmi célokat szolgál. 

Egy másik, a zsoldosokkal kapcsolatban lévő forrás azt állította, hogy a zsoldosok különleges képzésen fognak átesni és szabotázsakciókat fognak végrehajtani Ukrajna stabilitásának aláaknázása végett.

Az orosz kormány a Reutersnek az esettel kapcsolatban nyilatkozva tagadta, hogy bármi köze lenne ezekhez a zsoldosokhoz vagy azokhoz a privát bérlőkhöz, akik a zsoldosok szolgálatait igénybe veszik.

Most hallunk erről először, és nem tudjuk, hogy mennyire megbízhatók ezek az értesülések

– fogalmazott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Hozzátette: Kelet-Ukrajnában sosem voltak orosz hivatásos katonák vagy katonai tanácsadók, és Moszkva nem is tervezi, hogy odaküldené őket. Ezzel szemben a kijevi kormány azt állítja, hogy az orosz reguláris haderő is jelen van a szeparatisták mellett Kelet-Ukrajnában. 

(via Reuters)

(Borítókép: Maxar Technologies / Reuters)  • Tippek
  • Lakáshitel