Lefejezett rendőr, halottak és pajzsként használt nők - pokol Almatiban

GettyImages-1237558781
2022.01.06. 20:28 Módosítva: 2022.01.06. 20:29

A szemtanúk leírása szerint miután az orosz „békefenntartók” megérkeztek a városba, eluralkodott a káosz Kazahsztán legnagyobb városának utcáin. 

A Guardian információi szerint a legnagyobb kazah városban elszabadult az erőszak, és több tucat tüntető, és legalább 12 rendőr meghalt az összecsapásokban. A kormányzati épületek lángokban állnak, sokan fosztogatnak.  

A belügyminisztérium közlése szerint 2298 embert letartóztattak, és 400-an vannak kórházban. A város vezetése szerint 748 rendőr sérült meg, 18 pedig meghalt.

Egyiküket lefejezve találták meg. 

A valós számokat egyelőre lehetetlen megbecsülni, számos videofelvétel kering azonban, amelyeken a tiltakozók és a hatóságok közötti összecsapások láthatók. Ezek tanúsága szerint sok helyen zajlanak heves tűzharcok.   

Egy helyi újságírónak, Ardak Bukeevanak, aki csütörtökön Almati központjában beszélt a tiltakozókkal, akik megostromolták az elnöki rezidenciát, a résztvevők elmondták, hogy a roham alatt több tucatnyian vesztették életüket. Sokan elmondták, hogy már a hét elején kimentek az utcára, de a helyzet csak szerdán vált erőszakossá, amikor provokátorok érkeztek közéjük, akik láthatóan „csak keresték a bajt”. Mások azt is megjegyezték, hogy a rendőrség szinte teljesen távol tartotta magát a város központjától.  

Irina Mednikova civil aktivista elmondta, hogy az elnöki rezidencia környékén nagy vértócsákat látott csütörtökön reggel, és ő is beszámolt arról, hogy nem voltak jelen rendőrök vagy biztonsági erők. 

Az internet és a telefonszolgáltatás az ország nagy részén szünetel, a legtöbb helyen az egyetlen hírforrás az állami televízió, az emberek szájról szájra adják az értesüléseket, és nagyon nehéz bármely szárnyra kapó hírt megerősíteni. 

Csütörtökön késő délután a hírügynökségek kiújult tűzharcokról számoltak be Almatiban, és arról tudósítottak, hogy katonai járművek mozognak a városban. Az állami televízió közlése szerint „antiterrorista hadművelet” van folyamatban. 

A terroristák civileket, köztük nőket használnak élő pajzsként. A rendőrség erői mindent megtesznek azért, hogy biztosítsák a lakosság védelmét,

hangzott el az állami Khabar24 televízióban.    

Valeria Ibraeva művészettörténész, aki az Almati egyik főútjára néző ablakából nézte végig a tüntetéseket, kedden még arról számolt be, hogy az emberek „barátságosak, mosolyognak, nincs agresszió, csak remények”.

A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban és az ország más városaiban, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Halálos áldozatok is voltak.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt. Egyben bejelentette, hogy segítségért fordult az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőihez az országát fenyegető „terrorveszély” ellen.

(Borítókép: Kiégett jármű Almatiban 2022. január 6-án. Fotó: Valery Sharifulin / TASS / Getty Images)