Ezer autó elakadt a hóviharban, sokan megfagytak vagy megfulladtak

2022-01-08T111428Z 1617314746 RC2ZUR9UH3RS RTRMADP 3 PAKISTAN-SN
2022.01.08. 14:33

Pakisztánban több mint 20 ember fagyott meg, illetve fulladt meg saját autójában, amikor mintegy ezer kocsi akadt el a népszerű téli üdülővároshoz vezető hegyi utakon. A hóvihar mintegy 120 centiméternyi hóval borította be a térséget. Murree városa, amely a fővárostól, Iszlámábádtól mintegy 50 kilométerre északkeletre található, télen nagyon népszerű. A héten eltérő intenzitással, de szinte állandóan havazott, azonban az elmúlt másfél napban katasztrofálisra fordult az időjárás, és rövid idő alatt 120 centiméternyi hó esett.

Ennek ellenére nagyon sokan vágtak neki a téli üdülőhelyre vezető utaknak, állítólag mintegy 100 ezer autó tartott oda. A hegyi településre azonban csak egy nagyon szűk úton lehet feljutni, illetve onnan kijutni. Az Al Jazeera hírügynökség helyszíni tudósítója szerint egyértelműen rendszerhiba történt, hiszen

akkora embertömeg akart feljutni Murree-ba, hogy az a hóviharral együtt borítékolta a katasztrófát.

Sok autó akadt el az úton, lehetetlenné téve, hogy a többiek valahogyan kikerüljenek a hóviharból. A lehullott hó mennyiségére jellemző, hogy a kivezényelt mentőalakulatoknak ki kellett ásni a kocsik ajtaját, hogy hozzáférjenek a szerencsétlenül járt emberekhez, ők belülről képtelenek voltak kiszabdulni. Az áldozatok egy része megfagyott a rettentő hidegben, a többiek pedig megfulladtak az autóban, ahol elfogyott az oxigén, és mivel a kocsikat beborította hó, így hiába próbáltak az ablakot letekerve levegőhöz jutni, képtelenek voltak. Az áldozatok között sok a gyerek. Valószínűleg az utastérbe visszaszivárgó kipufogógáz is felelős volt néhány ember haláláért.

A belügyminiszter a videóüzenetében azt mondta:

15-20 éve nem látott számban rohanták meg a turisták a hétvégére Murree-t, és részben ez idézte elő a tragédiát.

A térséget katasztrófa sújtotta területté nyilvánították. A mentés kezdetén a hókotrók is elakadtak, nekik a kivezényelt katonák és speciális hegyivadász-alakulatok segítettek végül. Akiket nem tudtak még lehozni, azoknak is takarókat és élelmiszert vittek a járművekhez a mentőegységek. 

Murree-t még a XIX. században építették a britek, és elsősorban a gyarmati hadsereg tábori kórházközpontjaként működött hosszú ideig – írja a BBC.

(Borítókép: A pakisztáni Iszlámábádtól északkeletre fekvő Murree-ben a havas úton rekedt járművek. Fotó: PTV / REUTERS TV / REUTERS)