Washington szankciókkal válaszolt a koreai rakétatesztekre

2022.01.12. 21:02

Az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket vetett ki szerdán hat észak-koreai és egy orosz tisztségviselőre, valamint egy orosz cégre, akiket és amelyet felelősnek tart az észak-koreai fegyverprogramokat segítő áruszállításokért.

Az intézkedés közvetlen előzménye, hogy Észak-Korea az elmúlt hónapokban, valamint idén január 5-én, majd utána 11-én ismét rakétákat tesztelt, saját állítása szerint hiperszonikusokat. 

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint a szankciókkal az a cél, hogy Észak-Korea ne legyen képes továbblépni fegyverprogramjában, és ne tudja továbbadni fegyvertechnológiáját más országoknak. Phenjan továbbra is külföldi tisztségviselők segítségével szerez be illegálisan különböző eszközöket fegyverprogramjaihoz – írták.

Az Észak-Korea által szeptember óta végrehajtott rakétatesztek mind sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát, és azt bizonyítják, hogy még mindig folytatja betiltott fejlesztési programjait, pedig a nemzetközi közösség többször felszólította arra, hogy újítsa fel a párbeszédet nukleáris és fegyverprogramjainak felszámolásáról és  a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételéről  – olvasható az indoklásban, amelyet Brian Nelson, a pénzügyminisztérium terrorizmus elleni küzdelemmel, valamint pénzügyi hírszerzéssel foglalkozó államtitkára írt alá.

Az amerikai külügyminisztérium szerint az Oroszországban élő, észak-koreai Cso Mjong Hjon, az orosz Roman Anatoljevics Alara és a Parszek nevű orosz cég végzett olyan tevékenységet, amely konkrétan hozzájárult ahhoz, hogy Észak-Korea szert tegyen tömegpusztító fegyverekre és azokat célba juttató eszközökre. Cso Mjong Hjon, a Második Észak-koreai Természettudományi Akadémia vlagyivosztoki képviselője távközlési berendezéseket szerzett be Oroszországban hazája számára.

Rajta kívül Washington az akadémia négy másik, Kínában élő képviselőjét és még egy észak-koreai tisztségviselőt szankcionált acélötvözetek, szoftverek és vegyi anyagok beszerzéséért. Washington információi szerint ez az észak-koreai akadémia vesz részt jelentős mértékben az ország katonai védelmi programjának fejlesztésében. A büntetőintézkedések azt jelentik, hogy befagyasztják az alanyok minden lehetséges vagyonát, amelyre az amerikai igazságszolgáltatás rá tudja tenni a kezét, és megtiltják az üzletelést velük.

(via MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás