2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium 0
Szlovákia 1
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00 ÉLŐ
Ausztria 0
Franciaország 0
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Visszaadta katonai címeit András herceg

2022-01-04T152630Z 851037581 RC2FSR9BQZ0I RTRMADP 3 PEOPLE-JEFFR
2022.01.13. 18:54

András herceg visszaadta katonai címeit II. Erzsébet királynőnek – írja a Buckingham palotára hivatkozva a Bloomberg

A királynő jóváhagyásával és beleegyezésével a yorki herceg katonai címei és királyi védnökségei visszaszállnak a királynőre. A yorki herceg nem vállal több nyilvános szereplést, és civil állampolgárként fog ügyében védekezni

– áll a nyilatkozatban. A BBC értesülései szerint András herceg az őfelsége (His Royal Highness) megszólítást sem fogja többet használni. A herceg által betöltött hivatalos tisztségeket a királyi család tagjai között fogják kiosztani.  

A lépés néhány órával azután történt, hogy több mint 150 veterán nyílt levélben azzal a kéréssel fordult a királynőhöz, hogy fossza meg András herceget tiszteletbeli katonai címeitől – írja a Guardian

A brit fegyveres erők tisztjeinek a feddhetetlenség, a becsület és a tisztességes életvezetés legmagasabb követelményeinek kell megfelelniük. Olyan követelményeknek, amelyeknek András herceg nem felel meg

– írták a nyílt levélben. 

Egy, az Egyesült Államokban beadott kereset szerint a brit uralkodói család tagja szexuális erőszakot követett el Virginia Roberts Giuffre ellen Jeffrey Epstein kerítőjének, Ghislaine Maxwellnek a londoni otthonában, továbbá a néhai milliárdos manhattani és Virgin-szigeteken található otthonában is. A nő állítása szerint akkor 17 éves volt.

Mint megírtuk, egy amerikai szövetségi bíró úgy döntött, hogy a yorki herceg ellen indult ügy folytatódhat. A bíró szerint ugyanis Virginia Giuffre pontosan megnevezte a szexuális zaklatás helyszíneit, körülményeit és azt is, hogy kit vádol vele. A hölgy szerint még kiskorú volt, amikor az amerikai pénzügyi mágnás, Jeffrey Epstein szexuális aktusokra kényszerítette barátaival, köztük András herceggel, aki tudatában volt annak, hogy ő akkor még csak 17 éves volt. A herceg mindvégig tagadta a vádakat.

Közben kiderült, hogy Epstein még 2009-ben kötött egy megállapodást Giuffre-ral, amelyben megvásárolta hallgatását. Ötszázezer dollárt kap, cserébe senkit nem vádol meg Epstein társai közül a jövőben. András herceg és a védelem erre a dokumentumra – amely a múlt héten vált nyilvánossá – hivatkozva állította, hogy a nő megsértette az abban foglaltakat, és kérte az ellene indított eljárás leállítását.

Giuffre ügyvédje szerint viszont a megállapodás nem vonatkozik András hercegre, hiszen korábban nem is tudott a dokumentum létéről. A brit királyi család tagja ellen valamikor idén szeptember és december között folytatódhat a per.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: András herceg Fülöp herceg temetésén 2021. április 17-én. Fotó:  Chris Jackson / Pool / Reuters)