A tálibok könyörögnek, hogy Washington oldja fel befagyasztott pénzeiket

2022.01.14. 18:47
A tálib vezetés azt kérte Washingtontól, hogy reagáljon pozitívan António Guterres ENSZ-főtitkár felhívására, és tegye elérhetővé a tálibok augusztusi hatalomra kerülése óta befagyasztott afgán pénzügyi forrásokat.

António Guterres csütörtökön kérte az Egyesült Államokat és a Világbankot, hogy bocsássa rendelkezésre ezeket a forrásokat, amelyek nélkül „az Afganisztánban kibontakozó rémálom”, a lakosság több mint felét sújtó éhínség okozta helyzet nem fog javulni.

Az Egyesült Államoknak pozitívan kell válaszolnia a nemzetközi felhívásra, és elérhetővé kell tennie az afgán pénzeket

– jelentette ki Zabihullah Mudzsáhid afgán kormányszóvivő, információs és kulturális miniszter-helyettes egy Twitter-üzenetében. Az Egyesült Államok az afgán központi bank közel 9,5 milliárd dollár (2964 milliárd forint) értékű megtakarítását fagyasztotta be. Ez az összeg nagyjából a 2020-as afgán bruttó hazai termék (GDP) mintegy felével egyenlő. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank (WB) szintén felfüggesztette tevékenységét Afganisztánban, és visszatartja a segélyeket, valamint az IMF által augusztusban kibocsátott csaknem 300 millió euró (106 milliárd forint) értékű új tartalékot.

Az afgán gazdaságot korábban csak a nemzetközi segélyek tartották életben, amelyek az állami költségvetési bevétel mintegy 80 százalékát jelentették, de a tálibok hatalomba történt visszatérése óta összeomlott a gazdaság a különösen súlyos likviditási válság miatt. 

Az elmúlt hónapok során némi pénzt már felszabadítottak, de még többet kell tennünk annak érdekében, hogy készpénzt pumpáljunk az afgán gazdaságba, elkerülendő ezzel a teljes összeomlást, amely afgánok millióinak elszegényedéséhez, éhezéséhez és nyomorához vezetne

– hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár a Világbank megállapításait idézve.

Washingtonban mindeddig süket fülekre talált az iszlamisták követelése a pénzügyi források befagyasztásának feloldására.

Az ENSZ adatai szerint mintegy 23 millió afgánt, a teljes lakosság mintegy 55 százalékát fenyegeti az éhhalál. 

Az ENSZ kedden bejelentette, hogy idén 4,4 milliárd dollárra lenne szüksége a nemzetközi donor országoktól az afganisztáni humanitárius szükségletek finanszírozásához.  • Hírek
  • Csok