Észak-Korea ismét rakétával rémisztget

2022.01.15. 16:58

Észak-Korea szombaton közölte, hogy ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre. Az agresszív lépés elemzők szerint válasz Egyesült Államok által korábban bevezetett szankciókra - írja az Al Jazeera.

Az észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint a vonatról indított két rakéta a Keleti-Tengert vette célba. A tesztre azután került sor, hogy Phenján külügyminisztériuma közleményt adott ki, amiben nemtetszésének adott hangot az Egyesült Államok által bevezetett új szankciók miatt.

Dél-Koreai hírügynökségek beszámolója szerint a teszt még pénteken történt, a rakéták körülbelül 430 kilométert tettek meg, 36 kilométeres magasságban. Aggodalomra ad okot, hogy ez már a harmadik ilyen teszt idén. A szakértők szerint Kim Dzsongun ilyen és ehhez hasonló elrettentésekkel akar engedményeket kicsikarni a nyugati országoktól. 

A vasúti kocsikból kilőtt rövid-hatótávolságú rakétákat az orosz Iszkander ballisztikus rakéták mintájára tervezték, és először 2019-ben vetették be.

Mint ismert, a Biden-kormány szerdán először vezetett be szankciókat Észak-Korea fegyverprogramja miatt. A szankciók hat észak-koreai és egy orosz cég ellen irányultak.

Washington ennek ellenére derűlátó a kétoldalú kapcsolatok alakulásával kapcsolatban. Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a diplomáciai kapcsolatok folytatása mellett Észak-Koreával.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea között 2019-ben romlott meg a  diplomáciai viszony, miután  Észak-Koreát arra akarták rávenni, hogy hagyjon fel atomfegyver-programjával. A Trump kormányzat ugyanis elutasította Phenjan követelését, hogy nukleáris képességeinek részleges feladásáért cserébe mérsékeljék a szankciókat.

(via aljazeera)  • Tippek
  • Biztosítás