Túszokat tartott fogva a texasi zsinagógában egy fegyveres

2022-01-16T004333Z 396467839 RC2UZR90E512 RTRMADP 3 TEXAS-SYNAGO
2022.01.16. 07:10 Módosítva: 2022.01.16. 13:35
A túszmentési akcióban a támadó meghalt.

Fegyveres ejtett túszokat egy texasi zsinagógában, magyar idő szerint szombaton késő este a texasi Colleyville-ben. Az FBI a helyszínen tárgyalt a túszejtővel, aki egy rabbit és három másik embert tartott fogva.

A túszejtő azt állította, hogy Aafia Siddiqui testvére, aki 86 évnyi börtönbüntetését tölti egy FBI-ügynök meggyilkolásáért. A fegyveres azt követelte, hogy találkozhasson a testvérével, valamint hogy engedjék szabadon.

A túszmentési akcióban a fegyveres életét veszítette – számolt be a CNN.

Joe Biden amerikai elnök köszönetet mondott a biztonsági erőknek, hogy a négy embert épségben megmentették. Hangsúlyozta: Washington elítéli az antiszemitizmus minden formáját.

A nyomozást vezető FBI-vezető úgy véli, a túszejtőt személyes érdek motiválta, nem a zsidó közösség elleni erőszak.

Az MTI beszámolója szerint a túszejtő állítólagos testvére, a 49 éves, háromgyermekes Aafia Siddiqui volt az első olyan nő az Egyesült Államokban, akiről a bíróság kimondta, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida terrorhálózattal.

A nő még 18 éves korában érkezett az Egyesült Államokba, ahol a testvére élt, majd a Boston melletti Brandeis Egyetemen szerzett doktorátust agykutatásból. Az FBI látókörébe a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után került, amikor iszlamista terrorcsoportokat támogatott pénzzel.

A hatóságok emellett az al-Kaidához való csatlakozással is megvádolták, majd Pakisztánba hazatérve feleségül ment a 2001-es merényletek egyik kitervelőjének tartott Hálid Sejk Mohammed egyik családtagjához.

Sok évvel az Afganisztánban lévő Gazniban bukkant fel, ahol az amerikai erők őrizetbe vették. A kihallgatáskor „Halál Amerikára!” kiáltással ragadott magához egy fegyvert, amivel végezni akart az ott lévő katonákkal, ám végül csak saját magát sebesítette meg.

(Borítókép: Egy rendvédelmi jármű parkolt egy iskolában azon a környéken, ahol egy férfi feltételezhetően embereket ejtett túszul egy zsinagógában Texasban 2022. január 15-én. Fotó: Shelby Tauber / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport