Ivó, Milán
EUR 383,52 Ft
USD 366,73 Ft
6 °C
26 °C

Kijev fegyvereket kért, de Berlin nem hajlandó szállítani

2022.01.17. 19:17
Kijevben Annalena Baerbock német külügyminiszter kifejtette, hogy Berlin álláspontja változatlan, vagyis nem szállít fegyvereket Ukrajnának. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig azt közölte, hogy a párbeszédet folytatják majd a kérdésről.

Közös tájékoztatójukon Dmitro Kuleba azt mondta:

Megvitattuk a fegyverszállítás kérdését Németországból Ukrajnába. Kifejtettem az ukrán fél érveit és álláspontját. Azt akarom ugyanakkor, hogy a diplomáciai út működjön, a normandiai formátumban tett erőfeszítések eredményt hozzanak.

A normandiainak is nevezett egyeztetéseket a Donyeck-medencei fegyveres konfliktus békés rendezésére hívták életre, Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével. Az ukrán tárcavezető kiemelte: Kijev tudja, hogy hol és milyen fegyvereket szerezhet be. „Tökéletesen tudjuk, hogyan kell azokat felhasználni területünk védelmére” – tette hozzá.

Annalena Baerbock kijelentette, hogy változatlan a német kormány álláspontja Ukrajna fegyverekkel történő ellátásával kapcsolatosan. „Amit két héttel, néhány hónappal ezelőtt mondtam, az változatlan. A német kormány fegyverexporttal kapcsolatos álláspontja ismert” – szögezte le.

Baerbock néhány napja Washingtonban tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, akinek kifejtette, hogy Berlin – Washingtonnal ellentétben – nem kíván fegyvereket szállítani Kijevnek. A német külügyminiszter és az amerikai diplomácia irányítója között ez volt az egyik jelentős nézetkülönbség az Ukrajna körüli feszültség megoldásának megítélésében. 

A kijevi sajtótájékoztatón Annalena Baerbock emlékeztetett rá, hogy Németország számos területen támogatja Ukrajnát, és hangsúlyozta, hogy Berlin mindent megtesz az ukrán–orosz válság mélyülésének megakadályozása érdekében, minden diplomáciai lehetőséget kihasznál. A Jevropejszka Pravda hírportál hétfőn felidézte, hogy Andrij Melnik, Ukrajna berlini nagykövete a német külügyminiszter ukrajnai látogatása előtt felszólította Berlint: gondolja át álláspontját az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokkal kapcsolatban.

A Bild című német lap azt állította, hogy

Angela Merkel volt német kancellár személyesen blokkolta a NATO keretein belüli fegyverszállítást Ukrajnába.

Sajtóértesülések szerint Ukrajna már 2021 elején kifizetett a NATO szakosított ügynökségén (NSPA) keresztül két fegyverszállítmányt: 90 darab Barrett M82 típusú, nagy kaliberű mesterlövészpuskát, amelyet az Egyesült Államok szállítana, és 20 darab EDM4S drónelhárító rendszert Litvániából. Májusban azonban az NSPA tanácsának német és holland képviselői ellenvetéssel éltek, ezért megvétózták a fegyverek eladását Ukrajnának.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek