Varga Judit abban bízik, hogy az új EP-elnök Magyarország partnere lesz

2022.01.19. 19:29

„Csak bízni tudunk abban, hogy Elnök asszony Magyarország partnere lesz, és törekedni fog arra, hogy munkáját mindenfajta ideológiai elfogultságtól mentesen végezze” – írta Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán közzétett bejegyzésében, amelyben gratulált Roberta Metsola megválasztásához.

Az előttünk álló időszakban ugyanis bebizonyosodhat, hogy az európai intézmények képesek lesznek-e visszatérni az alapító atyák célkitűzéseihez és az Európai Unió alapértékeihez, vagy az egyre inkább elhatalmasodó önös érdekek képviseletével végleg éket vernek a tagállamok közé

– emelte ki bejegyzésében a miniszter, aki hozzátette: bíznak az Európai Parlament újonnan megválasztott elnökének józan ítélőképességében.

Roberta Metsolát, az Európai Néppárt máltai képviselőjét kedden választották meg az Európai Parlament új elnökének. A posztért eredetileg négy jelölt indult: az Európai Néppárt által jelölt Roberta Metsola, a svéd Alice Kuhnke (Zöldek), a lengyel Kosma Zlotowski (Európai Konzervatívok és Reformerek), valamint a spanyol Sira Rego (Európai Baloldal). A szavazás előtt azonban a lengyel jelölt visszalépett. Roberta Metsola az elérhető 705 szavazatból 458 szavazattal már az első szavazási körben megnyerte a választást.

Az előző elnök, a 65 éves David Sassoli súlyos betegség után egy hete halt meg. Az elnököt előzőleg december 26-án vitték kórházba az immunrendszer nem megfelelő működése miatt fellépő súlyos szövődmény okán.