Vadászgépeket vezényelt a Baltikumba az Egyesült Államok

2022.01.26. 22:12
Hat amerikai F-15E Strike Eagle vadászgép szállt le szerdán egy észtországi légitámaszponton, a gépek a jövő hét végéig a Baltikumban maradnak.

A NATO hétfőn közölte, hogy készenlétbe helyezi erőit, és több hadihajóval és harci repülőgéppel megerősíti kelet-európai jelenlétét. A műveletet Oroszország az ukrán határ közelében történt orosz csapatösszevonás miatti nyugati „hisztériának” nevezte. A hétfői közleményben azonban nem említették, hogy vadászgépeket vezényelnek Észtországba. 

Az F-15-ös gépek a baltikumi légi rendészetben teljesítenek szolgálatot – közölte a NATO Szövetséges Légierő Parancsnoksága. A térség légi rendészeti feladatait december óta a belga légierő F-16-os gépei látják el.

A három egykori szovjetköztársaság - jelenleg NATO- és EU-tag - Észtország, Lettország és Litvánia nem állított hadrendbe vadászgépeket, így 2004 óta légvédelmüket a többi tagállam felváltva biztosítja. A misszióban részt vevő gépek bázisa az észtországi semari és a litvániai siauliai légitámaszpont.

A harci gépek a baltikumi légi rendészet feladatain túl részt vesznek az Astute Protector kódnevű hadgyakorlaton is   közölte a szövetséges parancsnokság.

A NATO korábban közölte, hogy Dánia négy F-16 vadászgépet vezényel csütörtökön a litvániai Siauliainál működő légitámaszpontra – számolt be az MTI.  • Biztosítás