Románia kész megmutatni a rakétaelhárító bázisát Oroszországnak

GettyImages-1036511336
2022.01.28. 15:16
Bogdan Aurescu román külügyminiszter nem lát problémát abban, hogy a kölcsönösség elve alapján Oroszország, vagy bármely más fél képviselői meglátogassák a deveselui katonai bázist, ahol a NATO rakétaelhárító rendszerének romániai elemei működnek.

A deveselui bázis nem jelent fenyegetést Oroszország számára, és erről személyesen is meggyőződhetnek az orosz fél képviselői, ha meglátogatják a katonai létesítményt

– nyilatkozta a külügyminiszter a Digi24 televíziónak adott interjújában.

Bogdan Aurescu ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Bukarest „teljes mértékben érthető” elvárása a kölcsönösség: azaz ha az orosz fél ellenőrizni kívánja a deveselui bázist, akkor a NATO-tagállamok – beleértve Romániát – képviselői szintén látogathassanak meg oroszországi katonai létesítményeket, például rakétaütegeket.

Aurescu szerint az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítése az első perctől az átláthatóság jegyében történt.

Semmilyen rejtegetnivalónk nincs Deveseluban. A katonai bázison lévő elfogórakéták az atlanti térségen kívülről érkező ballisztikus rakétákat hivatottak semlegesíteni

– mondta a külügyminisztert.

A román sajtó a The Wall Street Journal-re hivatkozva arról írt, hogy az Oroszország biztonsági garanciaigényeire szerdán megküldött írásos válaszában a NATO – a bizalomépítő intézkedések sorában, a kölcsönös fegyverzetellenőrzés részeként – felajánlotta: az orosz fél látogassa meg a Lengyelországba és Romániába telepített ballisztikusrakéta-elhárító támaszpontokat.

A dél-romániai Deveselun 2016 májusában avatták fel az Aegis Ashore rakétavédelmi rendszert befogadó katonai támaszpontot.

A NATO szerint a romániai és a lengyelországi elfogórendszer nem rendelkezik támadó jellegű kapacitásokkal, és nélkülözhetetlen az euro-atlanti térség védelme szempontjából.

Oroszország viszont biztonsági fenyegetésnek tekinti ezeket, azt állítva, hogy kilövőállásaik Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépek indítására is alkalmasak – számolt be az MTI.

(Borítókép: Deveselui katonai bázis 2016. május 12-én. Fotó: Kay Nietfeld / picture alliance / Getty Images)