18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Három diáklány beperelte a Harvard Egyetemet szexuális zaklatás miatt

2022.02.09. 20:45

Három doktorandusz kedden pert indított a Harvard Egyetem ellen. A doktori fokozat megszerzésére készülő nők azt sérelmezik, hogy az intézmény figyelmen kívül hagyta az egyik professzor szexuális zaklatásáról szóló bejelentéseiket – számolt be az MTI.

A bostoni szövetségi bíróságon benyújtott, 65 oldalas, polgári peres kereset azzal vádolja a 77 éves John Comaroff antropológusprofesszort, hogy a Harvardon évekig arra használta hatalmát és tekintélyét, hogy kihasználja a női kutatójelölteket. Diáklányokat csókolgatott és tapogatott a beleegyezésük nélkül, és azzal fenyegetőzött, hogy megakadályozza karrierjüket, ha panaszt tesznek – áll Margaret Czerwienski, Lilia Kilburn és Amulya Mandava panaszában. A történetről először a New York Times (NYT) számolt be kedden.

Öt éven keresztül többször is jelentették

A három diáklány öt éven keresztül többször is jelentette a panaszt a Harvard vezetőségének, de az egyetem „szándékos közömbösséggel” bánt velük – derült ki a bírósági dokumentumokból.

A beadványban részletezik azt is, hogy a professzor „többször erőszakkal megcsókolta Kilburn kisasszonyt, nyilvánosan tapogatta, és hangosan beszélt arról, hogy képzeletben megerőszakolja és meggyilkolja”, ha bizonyos afrikai országokban azonos neműekkel létesítene kapcsolatot.

Ami Czerwienskit és Mandavát illeti, Comaroff professzor úgy érezte, hogy joga van fenyegetni, becsmérelni őket, és akadályozni tanulmányi előmenetelüket.

A panasz hatalommal történő visszaélésről szól, és a Harvard Egyetemet és annak elnökét teszi felelőssé. Az esetleges polgári per előtt a felperesek ismeretlen összegű pénzügyi kártérítést kérnek.

Bár a felperesek azzal vádolják a Harvardot, hogy sokáig figyelmen kívül hagyta állításaikat, panaszuk elismeri, hogy egy harvardi bizottság, amely az antropológiai tanszék légkörét vizsgálta, nemrég arra a következtetésre jutott, hogy ott

szexista és nőgyűlölő légkör uralkodott (...) a túlnyomórészt fehér férfiak irányította tanszéken.

Az egyetem nem vádolta meg a tanárt

A New York Times szerint a tények egy évvel ezelőtt kezdtek nyilvánosságra kerülni a Harvard Egyetem lapjában. A professzort ezután szabadságra küldték, és belső vizsgálat megállapította, hogy szóbeli zaklatást követett el. A lap tudósítása szerint a professzort a tavaszi szemeszterben kényszerszabadságra küldték, és várhatóan jövőre már nem taníthat, bár az egyetem nem vádolta meg szexuális zaklatással vagy bántalmazással.

Az újság megszólaltatta Comaroff ügyvédjeit, akik közleményben tudatták, hogy ügyfelük kategorikusan tagadja a diákok vádjait.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport