16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Összecsaptak az ukránok és a szakadárok

2022-02-18T170302Z 1942608271 RC2GMS95P962 RTRMADP 3 UKRAINE-CRI
2022.02.18. 21:39
Megkezdték az emberek evakuálását a két kelet-ukrajnai szakadár köztársaságban, Donyeckben és Luhanszkban, arra hivatkozva, hogy az ukránok támadást indíthatnak. Mindeközben a nyugatiak szerint Oroszország „hamis provokációt” folytat, amivel a saját agressziójukat akarják majd igazolni. Szerintük ennek része lehet az is, hogy orosz források szerint péntek este felrobbantották a donyecki népi milíciák vezetőjének autóját.

Pénteken számos fejlemény történt az ukrán–orosz konfliktusban, ezeket foglaltuk össze: 

  • Az ukránok és az orosz szakadárok összecsaptak egymással.
  • A két szakadár köztársaság megkezdte lakosai evakuálását Oroszországba, egy általános ukrán támadás lehetőségére hivatkozva.
  • Az ukránok tagadták, hogy támadásra készülnének.
  • Vlagyimir Putyin megegyezést sürget, közben az oroszok rakétákkal gyakorlatoznak.
  • Az amerikai hírszerzés szerint továbbra is fennáll az orosz támadás lehetősége, de minden Putyinon múlik. Állítólag már 190 ezer orosz katona várakozik az ukrán határ mentén.

Összecsaptak egymással

Az ukránok és az orosz szakadárok közti összecsapásokról az egyik frontvonalhoz közeli ukrán kisváros lakója, Julia Kovaleva azt mondta: péntek hajnalban tüzérségi lövedékek csapódtak be a közelükben.

Erre legalább egy éve nem volt példa. Ha csak géppuskatüzet hallunk, az már nem zavar, de ez most hangosabb volt

– mondta.

Az ukrán kormányzat azt állítja: a szakadárok összesen 60 alkalommal sértették meg a fegyverszüneti egyezményeket, ráadásul az esetek több mint kétharmadában a minszki megállapodásban egyértelműen tiltott nehéztüzérségi eszközöket is bevetettek. Közleményük szerint egy katonájuk sérült meg. 

Az ukránok már csütörtökön is arról számoltak be, hogy a szakadárok tüzérsége célba vett egy óvodát. Pénteken viszont már az is biztos, hogy az ukránok is rálőttek a szakadárokra: a szakadárok közlése szerint Donyecktől nem messze csapódtak be ukrán tüzérségi lövedékek. Hozzátették: körülbelül 200 nehéztüzérségi lövedéket lőttek ki az ukránok, ezek mellett pedig kézi lőfegyvereket, gránátvetőket is használtak. 

A szakadárok megkezdték a lakosok evakuálását

Az összecsapások után elrendelték az emberek evakuálását a két szakadár köztársaságban. Először a Donyecki Népköztársaság elnöke, Gyenyisz Pusilin intézett felhívást a helyiekhez, amelyben közölte: a hatóságok megszervezték az emberek központosított és tömeges Oroszországba telepítését,

mert Ukrajna rövid időn belül támadást fog indítani ellenük.

Pusilin a bejelentkezésében azt mondta, hogy  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan ki fogja adni parancsot az offenzívára. Hangsúlyozta azt is, hogy a mostani kitelepítési parancs elsősorban a nőkre, a gyerekekre és az idősekre vonatkozik.

Hozzátette: megállapodott az orosz vezetéssel, hogy a menekülteket Rosztov megyében helyezik el, a gyors határátlépés feltételeit az átkelőknél megteremtették.

Valamivel később a fentihez hasonló bejelentést tett a Luhanszki Népköztársaság vezetője, Leonyid Paszicsnyik is. A két délkelet-ukrajnai szakadár köztársaság – orosz médiajelentések szerint – az elmúlt napokban felerősödött ukrán aknavető- és tüzérségi támadásokról számolt be, amit egy ukrán támadás előkészítéseként értékeltek.

Péntek este a Donyecki Népköztársaságban azt is bejelentették, hogy ők a következő napokban megközelítőleg 700 ezer ember evakuálását tervezik. A Reuters szerint a szakadár köztársaság lakói közül sokan már az orosz állampolgársággal is rendelkeznek. 

Még a Kreml sem tudott róla? 

„Nem tudom, hogy mi történik ott.” – Ezt mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak a hírre reagálva.

Mindez azért is érdekes, mert – mint írtuk – a szakadárok azt állították, hogy egyeztettek az evakuálásról az orosz hatóságokkal. A szóvivő azt mondta: ő nem tud róla, hogy bármilyen, ehhez hasonló megegyezést kötöttek volna a szakadárokkal.

Buszokkal szállítják el az embereket, közben pedig katonákat toboroznak

A közösségi médiában terjedő felvételek szerint pénteken már meg is kezdték az emberek evakuálását, a határátkelőhelyeknél hosszú sorok alakultak ki.

Nem mindenki menekül azonban, ugyanis az egyik luhanszki bázison – az alábbi felvétel tanúsága szerint – már gyülekeznek a férfiak, akik fegyveresnek jelentkeztek az ukránok ellen.

Mindeközben a köztársaságok külügyminiszterei jelezték: nem tárgyalnak az ukránokkal. Bejelentésük szerint Ukrajna időközben megkereste őket azzal, hogy hívjanak össze egy rendkívüli találkozót a konfliktus tisztázása érdekében. Ezt azonban elutasították, mert szerintük az ukránok valójában nem a megegyezést keresik, hanem csak azt akarják elhitetni, hogy a békés megegyezésben érdekeltek.

Az ukránok tagadják, hogy támadnának

Dmitro Kuleba védelmi miniszter azt írta: hamisak azok az orosz híresztelések, miszerint Ukrajna támadásra készülne, vagy szabotázsakciókat hajtott volna végre a szakadár köztársaságok területén lévő gyárakban. Hozzátette: nem is terveznek ilyen akciókat a Donbaszban, mivel a diplomáciai megoldás hívei.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pedig azt mondta: szerinte Moszkva provokációjának célja az, hogy Kijev katonai eszközökkel, erőteljesen reagáljon, hogy elmondhassák az oroszok, nem ők kezdeményezték a fegyveres összecsapást.

Az ukrán hadsereg most motivált, és készen áll minden forgatókönyvre. A Stinger és Javelin rakéták lehűtik az oroszok lelkesedését a nagyszabású háború megindítására

– vélte az RNBO titkára, aki azt is hozzátette. a katonáik csak válaszcsapást adtak akkor, amikor a tüzérségük tűz alá vette a donyeckieket. 

Felrobbant egy autóba rejtett bomba Donyeckben

A Donyecki Népköztársaság hírügynökség közölte, hogy péntek este a fővárosban felrobbant a donyecki népi milíciák vezetőjének autója egy kormányhivatal közelében. Ezzel kapcsolatban egy felvételt is közzétettek: 

A hírügynökség szerint egy orosz gyártmányú dzsip repült a levegőbe. Úgy tudni, hogy a robbanásban senki sem sérült meg. 

Egy közleményben a szakadár köztársaság egyik hivatalos szerve arra kérte a civileket az eset után, hogy maradjanak nyugodtak, de legyenek figyelmesek, és vigyázzanak magukra, ha kimennek az utcára.

Ukrán és nyugati tisztviselők a fenti esettel kapcsolatban azt nyilatkozták, hogy szerintük a robbanást a szeparatisták rendezték meg, és az efféle akciókkal azt akarják bizonyítani, hogy nem Oroszország az agresszor a konfliktusban.

Putyin megegyezést sürget

Vlagyimir Putyin orosz elnök megállapodást sürgetett az ukrán vezetés és a délkelet-ukrajnai szakadárok között pénteken. „Belarusz elnökével megállapítottuk, hogy az ukrajnai polgári béke helyreállításának és az ország körüli feszültségek enyhítésének záloga a minszki megállapodások végrehajtása” – jelentette ki az Aljakszandr Lukasenka belorusz elnökkel folytatott tárgyalások utáni közös sajtótájékoztatón.

Kijevnek mindössze annyit kell tennie, hogy tárgyalóasztalhoz ül a Donyeck-medence képviselőivel, és megállapodik a konfliktus lezárását célzó politikai, katonai, gazdasági és humanitárius intézkedésekről

~ tette hozzá aztán az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin ezután sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy ezzel szemben most éleződik a konfliktus, és szerinte ezért a kijevi vezetés a hibás, amely elszabotálja a minszki megállapodások végrehajtását, és elutasítja a közvetlen tárgyalást Donyeckkel és Luhanszkkal. Putyin szerint Ukrajnában tömegesen és szisztematikusan megsértik az emberi jogokat, az orosz ajkú lakossággal szembeni diszkriminációt pedig törvénybe is iktatták.

Mindeközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában arról beszélt: Oroszországot nyugtalanítják azok a jelentések, amelyek szerint a Donyeck-medencében hirtelen megugrott a minszki megállapodások által betiltott fegyverekkel elkövetett támadások száma.

Segélyt adnak a menekülteknek, közben pedig védelmi céllal hadgyakorlatoznak

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy minden, a délkelet-ukrajnai Donyeck-medencéből az oroszországi Rosztov megyébe érkező menekültnek fizessenek ki 10 ezer rubel segélyt (ez körülbelül 40 ezer forintnak felel meg). 

Bejelentette azt is, hogy Rosztov megyében operatív törzset állítottak fel az ukrajnai szakadár „köztársaságokból” érkező menekültek elhelyezésére.

Mindeközben az orosz hadsereg ballisztikus és cirkálórakéták indításával hadgyakorlatot tervez szombatra Vlagyimir Putyin elnök irányítása mellett. Minderről itt írtunk bővebben.

A hírre már Vlagyimir Putyin orosz elnök is reagált. Azt mondta: a hadgyakorlat „tisztán védelmi célokat szolgál”, és „semmilyen országra nézve nem jelent veszélyt”. Hozzátette: ezt a hadgyakorlatot – az eddigiekhez hasonlóan – már előre eltervezték, majd azt mondta, hogy az eddigiek is sikeresek voltak.

Az orosz elnök ezenkívül arról is beszélt, hogy szerinte bármi is történik majd, a Nyugat mindenképpen szankcionálni fogja az oroszokat és a beloruszokat valamilyen indokkal. 

Amerikai hírszerzés: Putyin összegyűjtötte erőit, de nem tudni, támad-e

Mindeközben a CNN az amerikai hírszerzésre hivatkozva azt írja: Oroszország minden jel szerint továbbra is arra készül, hogy lerohanja Ukrajnát. Ez a támadás már a következő napokban is bekövetkezhet. Az amerikai tisztviselők ugyanakkor leszögezték:

nem tudják, hogy Vlagyimir Putyin döntött-e már arról, hogy megindítják-e a támadást.

Hangsúlyozták: van esélye annak is, hogy elhalasztják az akciót, és annak is, hogy egyáltalán nem támadnak.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter felhívta a figyelmet, hogy az orosz csapatmozgásokból arra lehet következtetni, hogy „támadásra készülnek”. 

Putyint meglepte a NATO és az EU

A NATO-ban és az Európai Unióban együttműködő partnerek összetartása meglepte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, de Moszkva továbbra is igyekszik ürügyet találni az Ukrajna elleni támadásra, és nem valósította meg bejelentett csapatkivonását az orosz–ukrán határ térségéből – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC), amelyet 1991 óta először orosz résztvevők nélkül tartanak.

A friss hírekre reagálva hozzátette: az „utóbbi 24-48 óra történései” egy olyan forgatókönyv részét képezik, amelynek részeként az oroszok „hamis provokációkat” készítenek elő azért, hogy ezzel indokolják majd meg az Ukrajna elleni agressziót. Kiemelte azt is, hogy Oroszország és Kína együttesen a globális hazai össztermék mintegy 20 százalékát képviseli, miközben a NATO-tagállamok részaránya 40 százalékos. Ha a Nyugat összefog, sok mindent el lehet érni – fejtette ki Antony Blinken.

Az orosz háborús fenyegetés változatlanul nagyon is valós – emelte ki a pódiumbeszélgetés másik résztvevője, Annalena Baerbock német külügyminiszter, aki a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió beszámolója szerint a többi között elmondta, hogy akár az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat vezetékrendszer második vezetékpárja, az üzembe helyezésre váró Északi Áramlat–2 ügye is megkérdőjeleződhet, ha Oroszország ráront Ukrajnára.

Megérkeztek az első menekültek

A RIA Novosztyi hírügynökség számolt be arról, hogy az első menekültek megérkeztek Rosztov megyébe. A péntek esti tájékoztatás szerint legalább 80, menekülteket szállító busz már átlépte a határt, a menekültek ideiglenes szálláshelyeken fogják elhelyezni. 

(Borítókép: Egy felrobbant autó maradványai Donyeck városában 2022. február 18-án. Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters)  • Hírek
  • Hírek