Megsemmisült Mrija, a világ legnagyobb repülőgépe

000 1W969Z
2022.02.28. 08:12
Megsemmisült a világ legnagyobb repülőgépe, az ukrán Álom.

Az ukrán külügyminiszter Twitteren jelentette be vasárnap, hogy megsemmisült a világ legnagyobb teherszállító gépe. A repülőgép egy AN–225-ös, amelyet az ukránok Mrija néven ismernek. Ez ukránul azt jelenti Álom.

A miniszter bejegyzése úgy folytatódik, lehet, hogy az oroszok elpusztították a Mriját, de sohasem pusztítják el az álmunkat egy erős, szabad és demokratikus európai országról.

Győzni fogunk!

– zárta bejegyzését Dmitro Kuleba. 

Az Antanov AN–225 típusú gépet az 1980-as évek végén tervezték és építették meg Kijevben. Elsődleges feladata az volt, hogy a szovjet Buran űrprogramhoz alkatrészeket szállítson. A 6 hajtóműves gép 84 méter hosszú volt és 640 tonnát nyomott. 

A Jetfly beszámolója szerint a típusból mindössze két példányt készítettek, de csak az egyik készült el belőle a Szovjetunió összeomlása előtt. 1991-ben Ukrajnában volt, így az újonnan függetlenné vált köztársaság fennhatósága alá tartozott. A Buran űrprogram 1993-as eltörlését követően azonban feladat nélkül maradt, ezt követően hosszú távú tárolásra helyezték az Antonovi Repülőgépgyárban Kijevben, a második AN–225-ös repülőgépvázon végzett munka pedig leállt, miután 70%-ban elkészült.

Az AN225-ös 2001-ben újra szolgálatba állt és 2006-ban úgy döntöttek, a második példányt is befejezik, de a magas költségek eltántorították Ukrajnát a második Mrija befejezésétől. 

Az Álom névre keresztelt repülőgépet különlegesen nehéz szállítmányok célba juttatására használták. Összesen 250 tonna teher szállítására volt képes, amelyet a törzsben és a törzs felett is el lehetett helyezni. 

Az AN225-ös az első felszállását 1988. december 21-én hajtotta végre Kijevben. 1989 márciusában több repülési rekordot is megdöntött.

Budapesten is járt

A világ legnagyobb teherszállító gépeként ismert AN225-ös korábban már Magyarország felett is járt. Tavaly Pápa felett több mint 10 kilométer magasan repült át. 2008-ban az akkori Ferihegyi repülőtéren, ma már Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is leszállt – derült ki a Repülnijó videójából. 

Az elmúlt években ritkán szállt fel. Az ukrajnai harcok során a kijevi Hostomel reptér közelében semmisítették meg. 

A háborús eseményeket percről percre közvetítjük, az Index hétfői beszámolóját ide kattintva olvashatja el.

(Borítókép: Az AN–225-ös (Mrija) 2020-ban. Fotó: Jack Guez / AFP)