Litvániában gyakorolják Zelenszkij kimentését, ha szorulna körülötte a hurok

GettyImages-1238744768
2022.03.06. 11:31
A The Sun brit bulvárlap információja szerint egy amerikai és egy brit speciális egység áll készen arra, hogy légi úton kimentsék Kijevből Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, ha az orosz csapatok betörnének a fővárosba. Zelenszkij egyelőre kitart, és azt mondja: „Lőszerre van szükségünk, nem fuvarra!”

Egy meg nem nevezett litvániai helyszínen gyakorolják Volodimir Zelenszkij kimentését. Az ukrán ellenállás szimbólumának számító egykori színész ugyanis az inváziós orosz csapatok – és személyesen Putyin orosz elnök – legfőbb célpontja, és eddig állítólag már három alkalommal kíséreltek meg ellene merényletet az orosz különleges egységek (Szpecnaz), de mindhárom próbálkozást meghiúsították. 

A Zelenszkij kimentésére készen álló egység 150 amerikai Navy Seal-katonából és 70 brit SAS-harcosból áll, legalábbis a The Sun így tudja. A Mirror értesülése szerint helyismerettel rendelkező ukrán kommandósok is tartoznak a csapathoz, és az akciót az éj leple alatt hajtanák végre.

Az ukrán elnöknek már korábban is felajánlották az amerikaiak, hogy evakuálják Kijevből, de ő ezekkel a szavakkal utasította el az ajánlatot:

Nekünk lőszerre van szükségünk, nem fuvarra.

Egy brit szakértő arról beszélt a The Sunnak, hogy a legészszerűbb megoldás az lenne, ha Zelenszkij kimenne Kijevből egy városon kívüli helyre, és ott vennék fel helikopterrel. A legfrissebb hírek szerint már hét kilométerre vannak az oroszok a városhatártól. 

Egyértelmű – és ezt a hírszerzési adataink is alátámasztják –, hogy én vagyok Putyin első számú célpontja, a kettes számú pedig a feleségem és a gyerekeink – mondta Zelenszkij. 

Az ukrán elnök élénk életet él a közösségi médiában, kitett például egy olyan Instagram-posztot, amelyen Elon Muskkal, a világ leggazdagabb emberével beszélget a laptopja segítségével. Ismeretes, hogy a dél-afrikai származású milliárdos ingyen és bérmentve az ukrán kormány rendelkezésére bocsátotta a műholdjait. 

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2022. február 25-én. Fotó: Presidency of Ukraine / Handout / Anadolu Agency)