Drónt találtak a mezőn Beszterce közelében

2022.03.14. 14:54
Ismeretlen eredetű drónt vagy repülőmodellt talált vasárnap a mezőn az erdélyi Szásztörpény (Tărpiu) közelében egy férfi.

Eredetileg szántani ment a mezőre az erdélyi Besztercétől légvonalban alig tíz kilométerre fekvő település határába egy férfi, amikor a bokrok között fennakadva megtalálta a repülőmodellt, amely egy ejtőernyőhöz volt erősítve.

A férfi a szántás után magához vette és hazavitte a kis repülőt. Ezután értesítette a rendőrséget, amely immár a háza mellett vette szemügyre a repülőmodellnek kinéző tárgyat – számolt be az Antena 1 román hírtelevízió.

Beszterce–Naszód megye rendőrsége hétfőn közleményben tudatta, hogy vizsgálatot indított bejelentetlen repülés ügyében. A rendőrség által közölt képeken egy mintegy kétméteres fesztávú, első légcsavaros repülőmodell látható – ismertette az MTI.

Nagydemeter község – amelyhez Szásztörpény is tartozik – polgármestere a Bistriteanul.ro portálnak elmondta: a repülő tárgyat a rendőrség, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a román hadsereg szakemberei vizsgálták meg, mielőtt elszállították volna.

Az Antena 1 televízió közölte, hogy a repülőmodell nagyon hasonlít az egykori Szovjetunióban gyártott Orlan–10 katonai drónhoz, amelyet felderítésre használnak. A drónt a román–ukrán határtól légvonalban mintegy hatvan kilométerre találták meg.

Az ügyet a Kolozsvári Táblabíróság melletti ügyészségnek adták át.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.