Két katona is meghalt Kolumbiában a parlamenti választásokkor

2022.03.14. 06:41
Több merényletet is végrehajtottak a vasárnapi parlamenti választások ideje alatt Kolumbiában. A latin-amerikai ország hadseregének jelentése szerint a Caquetá és Meta megyékben elkövetett robbantásokban két katona is életét vesztette.

Kolumbiában vasárnap rendeztek parlamenti választásokat. A választópolgárok 188 képviselőházi és 108 szenátusi mandátum sorsáról dönthettek, noha egyes helyeket bizonyos társadalmi csoportoknak és kisebbségeknek tartanak fenn.

Előzetes eredmények szerint a baloldali Történelmi Szövetség (Pacto Histórico) szerezte a legtöbb mandátumot a szenátusban és a képviselőházban is, megelőzve a Konzervatív és a Liberális Pártot is.

A szavazást több merénylet is kísérte, az elkövetők kiléte egyelőre nem ismert.

A kongresszusban az évtizedekig húzódó polgárháború áldozatai külön képviseletet kapnak, ugyanis hat éve a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezet békemegállapodását kötöttek. 

Számukra 16 mandátumot biztosítanak a képviselőházban. A FARC korábbi lázadói később Közös Forradalmi Alternatív Erő néven párttá alakultak, 2018 óta a békeszerződés értelmében mindkét házban 5-5 hely van fenntartva számukra.

A vasárnapi parlamenti választásra az elemzők a május 29-én esedékes elnökválasztás erőviszonyai felméréseként tekintenek – adta hírül az MTI.