Újabb földrengés volt Fukusimánál

2022.03.17. 18:23
Szerda éjjel 7,4-es erősségű földrengés volt Fukusima partjainál. Négy ember meghalt, több mint kilencszázan megsérültek. Egy kisebb cunami elérte a partot, de az egyébként is alacsony mértékű vészhelyzeti figyelmeztetést csütörtök reggel feloldották.

A japán állami televízió (NHK) felvételeinek tanúsága szerint egy áruház épülete összeomlott, és az épületek ablakai kitörtek a prefektúra fővárosa, Fukusima vasútállomásának közelében. Az úttestek burkolatai megrepedtek, a föld alatti csővezetékekből víz ömlött a felszínre – írja a Bloomberg.  

A felvételeken az is látszik, hogy a városban lévő lakások berendezése megsemmisült. A boltok polcairól az áruk a földre szóródtak. A Tokió közelében lévő Yokohamában egy villanypózna is megrongálódott. 

Az üzemeltető cég közlése szerint az üzemen kívül álló Fukusima Daiichi atomerőmű dolgozói nem tapasztaltak problémákat a létesítményben. 

A fővárost is érintette a földrengés

Átmenetileg 14 prefektúrában, köztük a tokiói régióban összesen 2,2 millió háztartás maradt áram nélkül. A legtöbb helyen reggelre vissza állt az áramszolgáltatás, kivéve a leginkább érintett Fukusima és Mijagi prefektúrák 37 ezer háztartásában.  

A földrengés Kelet-Japán nagy részét érintette, beleértve a fővárost is, ahol erősen kilengtek az épületek. 

A régiót 11 évvel ezelőtt rázta meg egy 9-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár. Annak következtében a Fukusima Daiichi atomerőmű több blokkja leolvadt, ami komoly sugárszennyezést okozott. A környék bizonyos részei még mindig lakhatatlanok.