Joe Biden gyilkos diktátornak, hamisítatlan gengszternek nevezte Vlagyimir Putyint

2022-03-11T185354Z 1999490931 RC2I0T9MIMQ8 RTRMADP 3 USA-BIDEN
2022.03.18. 06:35
Joe Biden amerikai elnök gyilkos diktátornak nevezte Vlagyimir Putyint, miközben készül a délutáni egyeztetésére Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Joe Biden Szent Patrik napján tartott beszédében gyilkos diktátornak és hamisítatlan gengszternek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Írország és Nagy-Britannia együtt lép fel egy gyilkos diktátor, egy hamisítatlan gengszter ellen, aki erkölcstelen háborút folytat Ukrajna népe ellen

– mondta Biden.

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy Putyin megfizeti agressziójának az árát, valamint azt is közölte, hogy pénteken Hszi Csin-ping kínai elnökkel egyeztet többek között az ukrajnai háborúról. A videóbeszélgetés magyar idő szerint délután 2-kor veszi kezdetét.

Biden a nyugati országok érdekeit képviselve figyelmeztetné Hszi Csin-pinget, hogy ne támogassa Vlagyimir Putyint és Oroszországot a háborúban.

Kína miatt aggódnak a Fehér Házban

Kína eddig többé-kevésbé semleges próbált maradni a konfliktusban, miközben az amerikaiak szerint Moszkva már kért tőlük segítséget. A Fehér Ház pedig csütörtökön nagy aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Kína katonai felszerelésekkel támogathatja az oroszokat, egyúttal az amerikai kormány jelezte, hogy adott esetben Kínát is szankcionálják.

Az a tény, hogy Kína nem ítéli el, amit Oroszország tesz, már önmagában sokatmondó. Egyértelművé tettük, hogy mélységesen aggódunk Kína Oroszországhoz való igazodása miatt, valamint a lehetséges következmények miatt

– mondta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára, hozzátéve, hogy a pénteki hívás jó lehetőség Joe Biden számára, hogy felmérje Hszi Csin-ping álláspontját.

Kína ezzel szemben azzal vádolta a nyugati országokat, hogy ők a felelősek az ukrajnai konfliktusért.

Háborús bűncselekmények Ukrajnában

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön Joe Biden korábbi beszédére utalt, amikor közölte újságírókkal, hogy háborús bűncselekményeket követhettek el Ukrajnában. Az amerikai elnök még szerdán nevezte háborús bűnösnek Putyint.

Szándékosan célba venni civileket, az háborús bűncselekmény

– mondta Blinken, hozzátéve, hogy amerikai szakértők dokumentálják és kiértékelik az eseteket.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Biden megjegyzését elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte, mondván, az amerikai elnök bombái több százezer embert öltek meg világszerte, miközben Putyin bölcs és művelt nemzetközi szereplő.

Megerősítette azt a hírt, hogy egy amerikai állampolgár is életét vesztette az ukrajnai harcokban. James Whitney Hill Lvivben született, de amerikai állampolgársággal is rendelkezett. A 67 éves egyetemi tanár tavaly decemberben utazott Csernyihivbe, hogy a felesége kezelést kaphasson sclerosis multiplexre.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, pénteki, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Joe Biden 2022. március 11-én. Fotó:  Jonathan Ernst / Reuters)