Több kijevi területet is elfoglaltak már az orosz megszállók

2022-03-18T163430Z 415736173 RC2Z4T935VXD RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS
2022.03.18. 22:53
Ukrán hivatalos adatok szerint több kijevi területet is elfoglaltak a megszállók. Továbbra sem csitulnak a harcok Ukrajnában, a háború 23. napján is folytatódtak a támadások, az ország nyugati területén található Lviv repülőterét is megtámadták. Folyamatosan emelkedik az áldozatok száma, eközben pedig Putyin népünnepélyt tart Krím és Oroszország újraegyesítése alkalmából. Lehet, hogy nem ünnepel sokáig, ugyanis újabb szankciókat helyezett kilátásba az Európai Unió.

Kijev megyében több északi területet is elfoglaltak a megszállók – derül ki Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának közösségi oldalán közzétett térképéből. Ezeket a területeket pirossal jelölték a térképen. A legfelsőbb tanács közösségi oldalán csak néhány percig volt elérhető a térkép, aztán törölték, egyelőre nem lehet tudni, hogy miért.

A térkép jelmagyarázata szerint a kijevi régió legnagyobb része továbbra is az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll. 

 • Pöttyözött mintát kaptak azok a területek, ahol volt már valamilyen támadás;
 • szürkével jelölik azokat a területeket, ahol jelenleg is aktív harcok vannak;
 • az áthúzott tank szimbólum az ellenséges erők visszavonulását jelzi;
 • az alatta található szimbólum a légitámadás jele;
 • a kis rakéta egyértelműen rakétatámadást jelez;
 • a bilincsek szabotázscsoportok elleni küzdelmet;
 • a zöld kéz, amely egy táskát tart, humanitárius segítséget jelez;
 • a piros menekülő emberek az evakuációt jelzik;
 • az alatta látható három szimbólum az elektromosáram-, a gáz- és a vízellátás problémáit jelzi;
 • az áthúzott wifi-jel az jelzi, hogy ott jelenleg nincs internet;
 • az utolsó szimbólum az infrastruktúra leállását jelzi.

Újabb kijevi csapásra készülhetnek az oroszok

Olekszij Pavljuk, a kijevi regionális katonai adminisztráció vezetője szerint az orosz megszállók újra megpróbálnak majd csapást mérni Kijevre. Véleménye szerint azonban az ukrán katonák meghiúsítják minden tervüket.

Készek vagyunk méltó módon találkozni az ellenséggel, és a pokolba küldeni őket

– mondta Pavljuk, aki szerint a helyzet a kijevi régióban ellenőrzés alatt áll.

A legveszélyesebb úti cél továbbra is a Zsitomir autópálya, Irpiny, Bucsa, Hosztomel, Vorzely, Dmitrivszka Hromada, Makariv, a Vishorod északi része, valamint a Brovarszkij járás területe

– mondta Pavljuk. Megjegyezte, hogy folyamatban van a civilek evakuálása, és humanitárius segélyt nyújtanak, de „az ellenség minden nemzetközi megállapodást figyelmen kívül hagyva megzavarja a tervezett intézkedések maradéktalan végrehajtását”.

Ez történt a háború 23. napján

Továbbra sem adják fel az orosz csapatok, folytatják az Ukrajna elleni támadásokat. Csütörtök este Luhanszk régióban egy 50 ezer lakost számláló várost is elfoglaltak, amelyről úgy tudni, a luhanszki terület ukránok által irányított részének közigazgatási központja 2014 óta.

Kijevben egy rakéta törmelékei csapódtak egy lakóépületre, a helyi hatóságok szerint 12 embert mentettek ki az épületből, 98-at pedig evakuáltak. A támadásban egy ember meghalt, négyen pedig megsebesültek.

A luhanszki régióbeli Liszicsanszkban az orosz csapatok egy kórházra összesen tíz lövedéket lőttek ki. A kórház és a közeli lakóépületek ablakai betörtek, az áldozatokról azonban egyelőre nem érkeztek hivatalos információk.

A nyugat-ukrajnai Lvivben is robbanásokról számoltak be. A városban élők szerint a repülőteret támadták meg, amely mintegy hat kilométerre fekszik a városközponttól. Az eset nem sokkal reggel hat után történt.

Eközben tartanak az ellentámadások is. Szumiban egy katonai konvojt semmisítettek meg az ukrán fegyveresek. A Herszon megyében található Csornobajivka repülőtéren az ukrán katonaság megsemmisítette az Orosz Föderáció Déli Katonai Körzet teljes katonai hadseregének parancsnoki állását, parancsnokukat pedig megölték.

Egyre több az áldozat

Egyre több áldozata van az orosz–ukrán háborúnak, mióta február 24-én Oroszország lerohanta a szomszédos országot. Férfi, nő, gyerek, tinédzser – a rakéták nem válogatnak. Március 18-ig 109 gyermek halt meg és több mint 130 sebesült meg Ukrajnában. A legtöbb áldozat Kijev régióban van, ott 55 gyermek vesztette életét.

Az orosz katonai jelentés szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők

 • 184 drónt,
 • 1412 harckocsit és páncélozott harcjárművet,
 • 142 rakéta-sorozatvetőt,
 • 542 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint
 • 1211 speciális katonai járművet vesztettek.

Újabb szankciókat tervez az EU

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt az Oroszország elleni újabb szankciókról.

Megbeszéltük az ötödik európai uniós szankciócsomag előkészítését Oroszországgal szemben

– írta Kuleba, hozzátéve, hogy a nyomást addig növelik, amíg az oroszok barbárságát meg nem állítják. Az EU legutóbbi, március 9-i szankciója 160 oligarchát, orosz politikusokat és három belorusz bankot vett célba.

Putyin inkább ünnepel

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a moszkvai Luzsnyiki Stadionba érkezett a Krím és Szevasztopol Oroszországgal való újraegyesítésének nyolcadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepi rendezvényre. Az orosz elnök beszédet is mondott, ráadásul egy méregdrága kabátban jelent meg népe előtt.

Szinte minden ülőhely megtelt a 81 000 fős stadionban. A hatalmas ünnepségen a több tízezer ember között voltak orosz katonák és tisztek is. Az orosz katonaság szimbólumává vált Z betűs és „Mi nem hagyjuk el a sajátjainkat” feliratú zászlót is lengettek. Orosz források szerint 200 ezren voltak az ünnepélyen.

(Borítókép: Ukrán katonák Kijevtől északra a frontvonalban 2022. március 18-án. Fotó: Gleb Garanich / Reuters) • Tippek
 • Hírek