Földrengés volt a Norvég-tengeren, leállítottak egy olajtermelő platformot

2022.03.21. 16:05 Módosítva: 2022.03.21. 16:09
5,3-as erősségű földrengést észleltek hétfő reggel a Norvég-tengeren, Norvégia partjaitól nyugatra és az Egyesült Királyság partjaitól, a Shetland-szigetektől északkeletre.

Az Independent szerint az egyik, a Shetland-szigeteken élő lakos azt mondta: a rengés körülbelül 30 másodpercig tartott, és ez idő alatt a háza úgy remegett, mint egy hangvilla. 

Gyengébben ugyan, de a földrengést Norvégia nyugati és Skócia északkeleti településeinél is érezni lehetett. A BBC szerint egy Aberdeenben élő lakos azt mondta: körülbelül három másodpercen át érzett három különböző, nagyon gyenge rengést.

Szakértők szerint a földrengés epicentruma a norvég partoktól 140 kilométerre keletre, Shetlandtól pedig 180 kilométerre északkeletre lehetett. 

Leállították az olajtermelést

A norvég Equinor a földrengés után leállította az olajtermelést a Snorre B nevű tengeri platformjánál.

A Snorre van a legközelebb a földrengés helyszínéhez, és az installációkon érezték is a rengést

– magyarázta a cég szóvivője.

Hozzátette: egyelőre nincs jele annak, hogy a platformban károk keletkeztek volna a földrengés miatt, de elővigyázatosságból inkább a termelés leállítása mellett döntöttek, és távirányítású tengeralattjárókkal alaposan át fogják vizsgálni a létesítményt és a környékét. 

A Snorre B naponta 30-35 ezer hordónyi olajat termel ki. Az Equinor közleményéből nem derült ki, hogy mikor tudják folytatni a termelést. 

A Bergeni Egyetem szeizmológusprofesszora, Lars Ottermoller azt mondta: kisebb földrengések gyakran történnek Norvégia partjai közelében, de egy ekkora rengésre átlagosan tízévente egyszer kerül sor.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport