Süddeutsche Zeitung: Orbán Viktor gondoskodott róla, hogy ne lehessen legyőzni a választásokon

D MTI20220329016
2022.04.01. 10:48
A vezető német lap kommentárja szerint a választások már négy éve sem voltak tisztességesek, és a Fidesz azóta még inkább a saját javára billentette el a pályát.

A sajtó újabb területeit vonta befolyása alá, sokmilliárdnyi állami vagyont vitt ki pártközeli alapítványokba, a közelmúltban kulcsfontosságú közintézmények vezetését csókosaira bízta a miniszterelnök, de a kétharmad és a hálás nagyvállalkozói réteg jóvoltából azt csinál, amit akar – szemlézte a német lapot a HVG 360.

A meghirdetett cél az illiberális demokrácia, ám ebből egy hibrid rendszer lett, amelyet Orbán szívesen kiterjesztene Szlovéniára és a Balkánra. A modell jellemzője, hogy van kritikus média, meg lehet mukkanni, tartanak választásokat. Csak éppen a bírálat lehetősége egyre szűkül, a propaganda viszont mind jobban elural mindent. 

Az ellenzéknek már a patthelyzet is sikert jelentene

Úgyhogy az ellenfelek számára már az is sikert jelentene, ha vasárnap este patthelyzet állna elő, vagy ha a Fidesz csupán kicsiny előnnyel győzne. Akkor ugyanis megszűnne a kétharmad, az önkényrendszer kulcseleme. Orbán kénytelen volna szóba állni az ellenzékkel, netán tárgyalni, ami nála egyáltalán nem természetes, mert rég elfelejtette, mi is az.

A kormány már jelenleg is nyomás alatt áll, mind kívülről, mind belülről. Kiderült, hogy az oroszok évek óta figyelik a külügyminisztérium bizalmas levelezését (amire a külügyminisztérium annyit mondott, ez kampányhazugság, de érdemi cáfolat nem érkezett).

De az orosz kapcsolat következménye az is, hogy szétesik a Visegrádi Csoport, mert a többieknek nem tetszik, hogy a magyar miniszterelnök szoros kapcsolatokat ápol a Kremllel. Ugyanakkor továbbra is igen távoli egy új, szélsőjobbos európai szövetség reménye, közölte a Süddeutsche Zeitung

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke Makón, Lázár János országgyűlési képviselő, kormánypárti képviselőjelölt [b] utcafórumán 2022. március 29-én. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI)